Kodowanie i cięcie layoutu, przypisywanie elementom miejsca

Wszystko o grafice komputerowej wykorzystywanej na stronach i szeroko pojętych multimediach - w tym również technologii Flash.
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3196
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Kodowanie i cięcie layoutu, przypisywanie elementom miejsca

Postautor: Venite » 25 maja 2012, 20:29:47

Jak w temacie. Ktoś umie? Ktoś pomoże? Ktoś zna jakiś poradnik na ten temat?

Bardzo bym prosił o pomoc :)

Jestem w stanie wykonać graficzny, schludny layout dla swojej stronki, ale mam problem - nie wiem jak podzielić warstwy by było można je wygodnie pociąć i zakodować, jak to zrobić i jak osadzić w szkielecie strony i CSS. Ktoś zna jakiś tutorial (w miarę krok po kroku) jak to zrobić?

Mam ambicję, ale nie mogę jej wykorzystać :P

Proszę o wszelkie podpowiedzi i z góry dzięki.

Oczywiście szablonik HTML 4 + CSS / CSS 3
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
BlackDante
Posty: 349
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Kodowanie i cięcie layoutu, przypisywanie elementom miej

Postautor: BlackDante » 04 cze 2012, 11:35:30

Trochę późno bo nie zauważyłem tego temat ;)

trzymaj:

http://learncss.tutsplus.com/

w póżniejszych lekcjach masz pokazane jak ciąć layout z psd do html, no i przy cięciu layoutów najważniejsza jest praktyka i testowanie jak to wygląda na przeglądarkach ;)
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3196
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Kodowanie i cięcie layoutu, przypisywanie elementom miej

Postautor: Venite » 04 cze 2012, 12:42:07

Wciąż aktualne ;)
Dzięki, zobaczę w domu co i jak :)

---- EDIT ----

Problem jest taki, że choć facet fajnie pokazuje i dobrze rozumiem angielski, to robi to w PS, a mam do dyspozycji wyłącznie GIMPa.

Szablon jest gotowy w .PSD, warstw specjalnie nie łączyłem (łącznie z wstępnie dodanym przez GIMP-a tekstem typu artykuły itd.). Próbowałem bawić się z ImageMap ale nie do końca wiem, jak go używać...

Masz może jakąś propozycję poradnika? Nie chcę pobierać photoshopa, dużo zajmuje a usuwać go po miesiacu... Szkoda zaśmiecać komputer.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
BlackDante
Posty: 349
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Kodowanie i cięcie layoutu, przypisywanie elementom miej

Postautor: BlackDante » 05 cze 2012, 09:21:48

no niestety z gimpem Ci nie pomogę ponieważ porzuciłem ten program już spory czas temu, nie obsługuje wielu zaawansowanych rzeczy, które są łatwo dostępne w photoshopie, nie mówiąc tez o tym że plik psd może się w nim wyświetlać z błędami.

Chociaż tak jak chwilę to przemyślałem to cięcie layotu nie różni się zbytnio czy to na gimpie czy Photoshopie, zaznaczasz dany element zapisujesz jako *.png i odpowiednio go ustawiasz w cssie ;)
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein

Wróć do „Grafika, multimedia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość