Połączenie z Bazą - FTP

Konfiguracja for z rodziny phpBB.
Awatar użytkownika
luciano
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2015, 03:10:52
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://fajna-ferajna.cba.pl/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: luciano » 23 kwie 2016, 19:03:46

Mam takie zapytanie?... otóż czy jest możliwe połączenie przez File Zilla z bazą by wgrać pliki lub zrobić aktualizację
przez osobę inną, niż Właściciel?
Chciałem pomóc koledze i dał mi hasło do FTP i wszedłem spokojnie do FTP na CBA...ale już przez File Zilla nie mogę
się połączyć to wyskakuje błąd autoryzacji...poradziłem mu żeby dodał drugie konto FTP i może wtedy wejdę...ale
to też nic nie daje.
Co musi zatem zrobić?...na forum dał mi uprawnienia Administratora...czy to wystarczy, czy musi też dodać mnie, jako
opcja "Właściciel"?

No nie wiem, jak mam mu pomóc, skoro File Zilla nie łączy mnie z serwerem...hm

Ps, ja swoje forum ustawiłem na tip top w wersji 3.1.8 (jeszcze nie zaktualizowałem do 3.1.9) , ale kolega ma jeszcze
wersje 3.0.12 i właśnie chciałby coś unowocześnić, ale prócz PA nigdy nic nie robił na serwerze...etc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
lusbluz1
Posty: 26
Rejestracja: 14 mar 2015, 12:33:46
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://luzblus.c0.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: lusbluz1 » 24 kwie 2016, 08:54:45

I jak, nikt nie wie dlaczego luciano nie może połączyć się poprzez Fille Zillę z z bazą danych?
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: Venite » 24 kwie 2016, 11:59:30

luciano, nie do końca rozumiem. Na jakie dane łączycie się przez Filezillę?
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
lusbluz1
Posty: 26
Rejestracja: 14 mar 2015, 12:33:46
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://luzblus.c0.pl
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: lusbluz1 » 24 kwie 2016, 12:08:56

Z tego co wiem, to hasło + login...
Potrzeba czegoś więcej by on z swojego kompa połączył się przez Filezille z bazą FTP? Może on coś robi nie tak?
Awatar użytkownika
luciano
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2015, 03:10:52
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://fajna-ferajna.cba.pl/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: luciano » 24 kwie 2016, 15:20:31

Venite WroteColonŹródło posta luciano, nie do końca rozumiem. Na jakie dane łączycie się przez Filezillę?

Witaj Venite... no dostałem hasło od Admina tego forum (kolega lusbluz 1, który właśnie włączył się tu do rozmowy) i wszedłem
na FTP spokojnie w panelu CBA, jednak przez program File Zilla mnie nie łączy z serwerem, bo cały czas wywala błąd autoryzacji.

Robię wszystko dobrze, gdyż nie od dzisiaj używam tego programu, czyli tak:

mysql,cba.pl , następnie admin@twojeforum.cba.pl - plus hasło takie, jak do panelu cba i na ftp ...plus port 21

I niestety nie łączy...ale przyznaję, że forum jest lekko uszkodzone i nie można kopii zrobić...oraz nie było aktualizowane od lat.
wersja jest obecnie 3.0.12
Kolega dał mi Admina (pełnego) a nawet na chwilę "Założyciela"...i klops :( bo nadal nie działa połączenie z serwerem przez File Zilla.

Jeżeli nie nadużywam cierpliwości, to chciałem jeszcze spytać, czy da się preinstalować to uszkodzone forum, czyli nadpisać pliki z instalki
tej samej wersji 3.0.12 ...tak by nie utracić tematów i postów?
Bo tak logicznie myśląc, to później, jeśli forum uzyska pełną sprawność, to już by można było je zaktualizować lub choćby zrobić kopię.

Pozdrawiam
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3197
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: Venite » 24 kwie 2016, 19:56:25

luciano, mysql.cba.pl służy do łączenia się z bazą danych strony. Serwer FTP to natomiast serwer plików, to dwie, zupełnie różne i niezależne rzeczy ;)

Spróbuj takich danych:
serwer: adres strony (twojeforum.cba.pl)
login: login (admin@twojeforum.cba.pl)
hasło: takie, jakie masz
Port: 21 lub 210 :)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
luciano
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2015, 03:10:52
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://fajna-ferajna.cba.pl/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1920x1080

Połączenie z Bazą - FTP

Postautor: luciano » 24 kwie 2016, 20:36:16

Venite WroteColonŹródło posta luciano, mysql.cba.pl służy do łączenia się z bazą danych strony. Serwer FTP to natomiast serwer plików, to dwie, zupełnie różne i niezależne rzeczy ;)

Spróbuj takich danych:
serwer: adres strony (twojeforum.cba.pl)
login: login (admin@twojeforum.cba.pl)
hasło: takie, jakie masz
Port: 21 lub 210 :)

No tak...rozumiem :D ...i jak by tego nie nazwać, to właśnie nie łączy zdalnie.
Przecież na swoim forum podaję takie dane, jak wyżej napisałem i wgrywam style, rozszerzenia...etc.

Ale OK. zrobię, jak piszesz - dziękuję pięknie za odpowiedź Venite :jupi:

Wróć do „Fora phpBB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości