Jak skopiować bazę danych w pma

Konfiguracja for z rodziny phpBB.
LaLanaBlaNaLaLa
Posty: 11
Rejestracja: 02 cze 2013, 21:52:51
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: LaLanaBlaNaLaLa » 02 cze 2013, 22:05:27

Używam skryptu phpbb3 3.0.11

Jak skopiować bazę danych w http://www.cba.pl/pma/

Chciałbym się dowiedzieć jak skopiować swoją całą bazę danych za pomocą http://www.cba.pl/pma/ na swój dysk(o ile jest później możliwość wysłania jej z powrotem za pomocą http://www.cba.pl/pma/). Oraz jak utworzyć 2 bazę danych(tzn. zapasową), do której mógłbym skopiować pliki znajdujące się w SQL. Prosiłbym również o dokładne wytłumaczenie, gdyż nigdy wcześniej nie obsługiwałem się http://www.cba.pl/pma/. A także jak potem usunąć/wyczyścić stare SQL i wgrać na nie zapasowe pliki
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: DeaDriam » 02 cze 2013, 22:08:56

wchodzisz logując się na dane do Bazy Danych.
Potem Bazy danych -> twoja nazwa bazy
Następnie Eksport -> do pliku SQL.
zapisz jako txt
LaLanaBlaNaLaLa WroteColonjak utworzyć 2 bazę danyc

mozesz miec tylko jedna
instalując ten sam skrypt np phpbb3 dajesz jedynie inny prefix
LaLanaBlaNaLaLa WroteColonOraz jak utworzyć 2 bazę danych(tzn. zapasową), do której mógłbym skopiować pliki znajdujące się w SQL

mozesz mieć jedna baza plik kopi bazy zapisuje sie na dysk i z dysku do czystej bazy importuje


search.php

---- EDIT ----

LaLanaBlaNaLaLa WroteColonjak potem usunąć/wyczyścić stare SQL i wgrać na nie zapasowe pliki

zaznacz wszystko i usun
Potem import bazy z dysku ,jak opisane wyżej
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
LaLanaBlaNaLaLa
Posty: 11
Rejestracja: 02 cze 2013, 21:52:51
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: LaLanaBlaNaLaLa » 04 cze 2013, 20:21:43

Dziękuje za odpowiedź.

Wybieram swoją bazę danych, zaznaczam all pliki, wybieram opcje Eksportowanie i pojawia mi się coś takiego: "Eksportowanie tabeli z bazy "listapolskiegorapu_cba_pl" Jednak tutaj nie ma opcji "zapisz jako txt" aczkolwiek dokonuje się to automatycznie.
Na dole zauważyłem znajduje się "Dostosuj - wyświetli wszystkie możliwe opcje" czy tę opcje są przydatne(oprócz innych formatów poza txt)?

Muszę koniecznie podać inny prefix? Nie lepiej usunąć cały skrypt i wgrać go jeszcze raz, tak aby można było wybrać ten sam(standardowy) prefix. Piszę tak, ponieważ raz jak dałem inny prefix, to nie mogłem wczytać starych danych, które były utworzone na standardowym prefixsie.

A jak skopiować całe SQL/bazę danych(łącznie z skryptem, czyli z tymi folderami gdzie są np. style, język, cache) za pomocą PMA na swój dysk. Da się to zrobić programem FTP(Total Commander), jednak w trakcie przesyłania występują częste niepowadzenia(czyli dupa). Zależy mi na takiej możliwości, gdyż chciałbym wgrywać mody, które jeżeli okażą się nie potrzebne/błędne nie zostaną usunięte w 100% z skryptu. A jakbym mógł zrobić sobie kopię SQL i potem jak coś nie wyjdzie wrzucić ją z powrotem(zamiast bawić się wgrywaniem od nowa całego skryptu)
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301
Kontakt:

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: Fineas_Nigellus » 04 cze 2013, 23:48:08

A jak skopiować całe SQL/bazę danych


No wybierasz bazę danych, NIE zaznaczasz żadnych tabelek, klikasz Export, format *.SQL
a później, jak coś nie wyjdzie, usuwasz wszystko z bazy danych, klikasz Import, załączasz i ok ;)
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: DeaDriam » 05 cze 2013, 05:39:42

LaLanaBlaNaLaLa

bazy mysql,sql,kopiowanie,przenoszenie..pytanie w Opcji :google:
nie znasz?
Czekasz ,aż podadzą na złotej tacy?

Tak wszystko mają Ci podać?Zartujesz..prawda?
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
LaLanaBlaNaLaLa
Posty: 11
Rejestracja: 02 cze 2013, 21:52:51
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: LaLanaBlaNaLaLa » 05 cze 2013, 22:42:52

Użyłem i znalazłem swój temat :D

Fineas_Nigellus mi chodzi o to, że jak pozmieniam skrypt wgrywając na niego jakieś różne mody, to nie będę mógł go później przywrócić do poprzedniej formy. A kontynuowanie forum na pozmienianym - przez mody - skrypcie spowoduje, że savy będą zawierały niepotrzebne dane z nieudanych modów(, których na nowym skrypcie nie będę już posiadał). Chyba że da się ściągnąć savy(tematy, grupy, posty, uprawnienia itd.) bez pobierania zmian i wyglądu opcji z PA
Awatar użytkownika
Luna_s20
Posty: 6
Rejestracja: 04 sie 2013, 03:43:39
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: strefa-sesji-rpg.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Jak skopiować bazę danych w pma

Postautor: Luna_s20 » 04 sie 2013, 04:39:39

Istnieje mod do bb3 który pozwala na proste zarządzanie bazą z panelu admina - polecam. Można go znaleźć na polskim forum bb3.
*Instalatory modyfikacji do bb3 pozwalają również na ich odinstalowanie*

Wróć do „Fora phpBB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości