Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)
... Mam giga kłopocim i prosze o szybką odpowiedź.... nie wiem co sie dzieje, ale działają mi tylko klienty ftp on-line a typu total comander wyskakuje błąd polecenia "PORT" i nie działają .... potrzebuje zmienić ustawienie na 777 i nie mam jak bo nie wiem jak można to zmienić w kliencie on-line serwerów cba.pl ....
prosze o pomoć (możliwie szybką) o to polecenie "PORT" albo jak zmienić chmod na kliencie on-line tego serwisu (najlepiej ze screenami bo głupi jezdem )
prosze o pomoć (możliwie szybką) o to polecenie "PORT" albo jak zmienić chmod na kliencie on-line tego serwisu (najlepiej ze screenami bo głupi jezdem )
-
- Strona na CBA.pl: lokomotywa.cba.pl
Monstrual dobrze muwisz kiedyś miałem sam proble wyłączyłem firewala i wszystko szło ok (p-rzynajmniej u mnie)
Zapraszam na www.lokomotywa.cba.pl
-
poniewaz to faq a w innym dziale mi nie chca odpowiedziec: mam pytanie
moj plik index.htm ma prawa 644
przy probie wejscia na strone jest komunikat ze nie mam uprawnien
strona to www.scootertechno.cba.pl
prosze o pomoc
moj plik index.htm ma prawa 644
przy probie wejscia na strone jest komunikat ze nie mam uprawnien
strona to www.scootertechno.cba.pl
prosze o pomoc
SCOOTER RLZ
www.scootertechno.cba.pl
www.scootertechno.cba.pl
-
-
ale ja nie uzywalem zadnego skryptu
jedyne co probowalem robic to forum przema ale mialem jakies problemy i zaniechalem tego
wszystkie pliki usunalem i teraz nie mam zadnego skryptu php
EDIT:
gdyby ktos mial cos takiego:
zadzialalo przez total commandera komenda chmod 755 /
nie zadzialalo natomiast przez chmod / 755
chyba trzeba to odwrotnie wpisywac
jedyne co probowalem robic to forum przema ale mialem jakies problemy i zaniechalem tego
wszystkie pliki usunalem i teraz nie mam zadnego skryptu php
EDIT:
gdyby ktos mial cos takiego:
zadzialalo przez total commandera komenda chmod 755 /
nie zadzialalo natomiast przez chmod / 755
chyba trzeba to odwrotnie wpisywac
SCOOTER RLZ
www.scootertechno.cba.pl
www.scootertechno.cba.pl
-
Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)
Witajcie Panowie na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego forum.
Jakiś czas bawię się z w programowanie a ostatnio siadłem po paru latach przerwy do php.
Tak czytam ten temat i chyba mam dla was rozwiązanie. Wszyscy ktyórzy mają problem w TC i w FFXP z nadawaniem CHMOD dla plików popełniają na moje oko zasadniczy BŁĄD. Przyznam sam się pare razy na to naciąłem, (ściślej wczoraj) gdy po paru latach nie używania danego programu usiadłem i chciałem zacząć zmieniać atrybuty plikom Więc się wcale nie dziwię osobom które siadają po raz pierwszy i mają rozkminę.
A teraz Konkret - błąd który popełniacie polega na próbie zmiany atrybutów pliku ( łyk martini) które są nijako na waszym dysku. Czego fizycznie NIE DA SIĘ ZROBIĆ OD STRONY DYSKU!!!! Parametry chmod są jedynie parametrami przypisanymi do SERWERA!!
Jaka rada
1. Gdy mamy serwer zewnętrzny -- sprawa prozaicznie prosta
a) Załóżmy ze mamy konto na darmowym serwerze zewnętrznym jakich wiele tylu [regulamin forum: punkt 2.13] republika.pl itp.
- otwieramy TC (Total Commander-a ) łączymy się za jego pomocą z serwerem ftp.
- wbijamy host name
- wbijamy login
- wbijamy hasło
b) po pomyślnym połączeniu się z serwerem ftp:
- wrzucamy tam pliki wybieramy prawym przyciskiem pliczek a potem mamy już w atrybutach wyrzej załaczone okienka do zmiany parametrów
2. Gdy mamy serwer wirtualny
a) jeżeli korzystamy z serwera wirtualnego ( ja osobiście korzystam z krasnala a zamierzam przestawić sie na
VirtualBoxa- nawiasem mówiąc fajna sprawa bo pozwala stawiać i użytkować równolegle wiele systemów)
Trzeba Pamiętać że większość klientów do wirtualnych serwerów nie uruchamia automatycznie serwera ftp. więc
nie da się z nim połączyć.
b) jako wirtualnego Ftp polecam GuildFTPd w standardzie dodawanego do nowego krasnala
( standardowa lokalizacja : usr\GuildFTPd\GuildFTPd.exe)
c) w GuildFTPd przy krasnalu standardowy adres ftp to localhost user: Test pass: test
d) dodajemy usera - dodajemy mu link go wybranego katalogu i działamy jak w punkcie wyżej
3. co to serwer??? - nie mamy żadnego serwera
a) tego nie skomentuje już w ogóle
mam nadzieję ze te moje wypociny coś komuś pomogą
Pozdrawiam
Jakiś czas bawię się z w programowanie a ostatnio siadłem po paru latach przerwy do php.
Tak czytam ten temat i chyba mam dla was rozwiązanie. Wszyscy ktyórzy mają problem w TC i w FFXP z nadawaniem CHMOD dla plików popełniają na moje oko zasadniczy BŁĄD. Przyznam sam się pare razy na to naciąłem, (ściślej wczoraj) gdy po paru latach nie używania danego programu usiadłem i chciałem zacząć zmieniać atrybuty plikom Więc się wcale nie dziwię osobom które siadają po raz pierwszy i mają rozkminę.
A teraz Konkret - błąd który popełniacie polega na próbie zmiany atrybutów pliku ( łyk martini) które są nijako na waszym dysku. Czego fizycznie NIE DA SIĘ ZROBIĆ OD STRONY DYSKU!!!! Parametry chmod są jedynie parametrami przypisanymi do SERWERA!!
Jaka rada
1. Gdy mamy serwer zewnętrzny -- sprawa prozaicznie prosta
a) Załóżmy ze mamy konto na darmowym serwerze zewnętrznym jakich wiele tylu [regulamin forum: punkt 2.13] republika.pl itp.
- otwieramy TC (Total Commander-a ) łączymy się za jego pomocą z serwerem ftp.
- wbijamy host name
- wbijamy login
- wbijamy hasło
b) po pomyślnym połączeniu się z serwerem ftp:
- wrzucamy tam pliki wybieramy prawym przyciskiem pliczek a potem mamy już w atrybutach wyrzej załaczone okienka do zmiany parametrów
2. Gdy mamy serwer wirtualny
a) jeżeli korzystamy z serwera wirtualnego ( ja osobiście korzystam z krasnala a zamierzam przestawić sie na
VirtualBoxa- nawiasem mówiąc fajna sprawa bo pozwala stawiać i użytkować równolegle wiele systemów)
Trzeba Pamiętać że większość klientów do wirtualnych serwerów nie uruchamia automatycznie serwera ftp. więc
nie da się z nim połączyć.
b) jako wirtualnego Ftp polecam GuildFTPd w standardzie dodawanego do nowego krasnala
( standardowa lokalizacja : usr\GuildFTPd\GuildFTPd.exe)
c) w GuildFTPd przy krasnalu standardowy adres ftp to localhost user: Test pass: test
d) dodajemy usera - dodajemy mu link go wybranego katalogu i działamy jak w punkcie wyżej
3. co to serwer??? - nie mamy żadnego serwera
a) tego nie skomentuje już w ogóle
mam nadzieję ze te moje wypociny coś komuś pomogą
Pozdrawiam
Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)
Męczyłeś się, męczyłeś... A ja Ci mówię że ktoś sprytnie wykorzystał dziurę w PHP i przypisał pliki do roota (takie klasy jak ArchiveZip to robią bez pytania). Poza tym pojęcie 'plik zdalny' zobowiązuje...