Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)
Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)
Zmiana atrybutów chmod jest obowiązkiem działania prawie wszystkich skryptów w PHP!! Możemy wyodrębić kilka rodzaji atrybutów: 666, 644, 777, 744, 755. Ja tu opisze jak to zrobić w dwóch najlepszych programów do odsługi ftp czyli w FlashFXP i Total Commanderze (przynajmniej wg mnie)
1.FlashFXP
Gdy chcesz zmienic atrybuty chmoda wybierz pliki i klikamy prawym przyciskiem myszy. Z menu kontekstowego wybieramy opcję Atributes (CHMOD), wygląda to tak:
i ustalamy daną wartośc jaka potrzebujemy np. 664, wygląda to tak:
2. Total Commander
Jest podobnie tylko zaznaczamy plik i z menu Plik wybieramy "zmień atrybut"
i ustalamy potrzebna nam wartość.
W razie problemów pisać, pozdro
tutek by olek
1.FlashFXP
Gdy chcesz zmienic atrybuty chmoda wybierz pliki i klikamy prawym przyciskiem myszy. Z menu kontekstowego wybieramy opcję Atributes (CHMOD), wygląda to tak:
i ustalamy daną wartośc jaka potrzebujemy np. 664, wygląda to tak:
2. Total Commander
Jest podobnie tylko zaznaczamy plik i z menu Plik wybieramy "zmień atrybut"
i ustalamy potrzebna nam wartość.
W razie problemów pisać, pozdro
tutek by olek
nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Dlaczego jak w totalu robie tak jak jest tu opisane to mi wyskakuje "Nie moge zmienić atrybutów zdalnych plików"???Prosze o odpowiedź
www.erozrywka.rwi.pl - darmowa rozrywka free GSM Zapraszamy!!!
opisze jeszcze szczegóły połączenia w total commanderze, najpierw ustalamy host i inne np. :
w miejsce 1 wpisujemy- nazwa_konta_ftp@naszlogincba.cba.pl np. janek@jankowalski.cba.pl
w miejsce 2 wpisujemy hasło konta ftp
reszte wpisujemy tak jak na rysunku
jak jush sie zalogujemy to zaznaczamy plik i z menu plik wybieramy zmien atrubut np. :
w miejsce 1 wpisujemy- nazwa_konta_ftp@naszlogincba.cba.pl np. janek@jankowalski.cba.pl
w miejsce 2 wpisujemy hasło konta ftp
reszte wpisujemy tak jak na rysunku
jak jush sie zalogujemy to zaznaczamy plik i z menu plik wybieramy zmien atrubut np. :
nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
- Monstrual
- Kontakt:
Hm, olek, tak z góry oceniasz ze total i flash są najlepsze. Ale są osoby, które mają inne zdanie. W moim skromnym mniemaniu dobry jest SmartFTP, z którego zresztą zawsze korzystam. Różnorodność funkcji, prostota obsługi, polski interfejs to jego najwieksze zalety. Chmody ustawia sie w nim prawie tak samo jak we flashu, różnica w tym, że polecenia są po polsku. Na koniec wspomnę. Ten program to freeware .
---------- 16:10 29.09.2005 ----------
Ma taki problem:
Mam Total Comandera 6,51 i chce zmienić ,,chmod"-nie wiem co to jest ale muszę to zmienić na ,,chmod 706"
Ale jak robię tak jak poleca Olek czyli plik-->zmień atrybuty... to mam tylko takie opcje:
a Archiwilizowany
r Tylko do odcztu
h Ukryty
s Systemowy
Co mam zaznaczyć żęby był ,,chmod 706"
---------- 16:36 ----------
Dobra cofam pytanie, problem rozwięzany.
Po prostu chciałem zmianić chmod dle pliku na dysku
Teraz już jest dobrze
Ma taki problem:
Mam Total Comandera 6,51 i chce zmienić ,,chmod"-nie wiem co to jest ale muszę to zmienić na ,,chmod 706"
Ale jak robię tak jak poleca Olek czyli plik-->zmień atrybuty... to mam tylko takie opcje:
a Archiwilizowany
r Tylko do odcztu
h Ukryty
s Systemowy
Co mam zaznaczyć żęby był ,,chmod 706"
---------- 16:36 ----------
Dobra cofam pytanie, problem rozwięzany.
Po prostu chciałem zmianić chmod dle pliku na dysku
Teraz już jest dobrze
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
- Arctos
- Strona na CBA.pl: reddragon.cba.pl
- Kontakt:
Najlepszym programem FTP jest Filezilla, a nie Total Commander. W Totalu wyświetla: Nick: OK, Password: FAILED. To jaki on dobry jak nawet zalogować nie umie. W Filezilla wszystko elegancko. Gorąco Poecam ---> FILEZILLA.
Dozo Yoroshiku Onegaishimasu Minna Ningen Suki DRAGON BALL. Watashi mo Porandu-jin desu.
O ile mi wiadomo za pomocą funkcji chmod() w PHP możemy zmienić ustawienia parametrów chmod (http://www.xlin.hg.pl/prawa.html) pliku.
Pod powyższym linkiem znajdziecie znakomity (wyczerpujący) opis chmod.
.http://www.webmaster.net.pl/generatory/chmod.php - Generator (przedstawienie tego)
W funkcji chmod, w pierwszym parametrze w apostrofach podajemy lokalizacje do pliku.
Zaleca się stosowanie funkcji file_exists(), która sprawdza, czy plik istnieje.
W funkcji chmod, w drugim parametrze ustawiamy prawo do pliku:
<?php chmod("./lokalozacja/do/pliku.txt", 0700); ?> (0700 - ósemkowo).
To ustawnienie powoduje nadanie praw tylko właścicielowi pliku (Tobie). W momencie zalogowania się na serwer z podaniem hasła. 0070 jest tylko dla grup itd.
Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi w tym wszystkim to skontaktuj się za mną na adres e-mail.
Pod powyższym linkiem znajdziecie znakomity (wyczerpujący) opis chmod.
.http://www.webmaster.net.pl/generatory/chmod.php - Generator (przedstawienie tego)
W funkcji chmod, w pierwszym parametrze w apostrofach podajemy lokalizacje do pliku.
Zaleca się stosowanie funkcji file_exists(), która sprawdza, czy plik istnieje.
W funkcji chmod, w drugim parametrze ustawiamy prawo do pliku:
<?php chmod("./lokalozacja/do/pliku.txt", 0700); ?> (0700 - ósemkowo).
To ustawnienie powoduje nadanie praw tylko właścicielowi pliku (Tobie). W momencie zalogowania się na serwer z podaniem hasła. 0070 jest tylko dla grup itd.
Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi w tym wszystkim to skontaktuj się za mną na adres e-mail.
MuOnline - serwis www.muline.cba.pl
CBA ma tak fajnie i
tworzy folder ale zostawia mu 644
Kod: Zaznacz cały
<?php
mkdir('lars', 0777);
?>