Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Reputacja: 0
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana

Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: olek » 06 lip 2005, 21:40:42

Zmiana atrybutów chmod jest obowiązkiem działania prawie wszystkich skryptów w PHP!! Możemy wyodrębić kilka rodzaji atrybutów: 666, 644, 777, 744, 755. Ja tu opisze jak to zrobić w dwóch najlepszych programów do odsługi ftp czyli w FlashFXP i Total Commanderze (przynajmniej wg mnie)

1.FlashFXP
Gdy chcesz zmienic atrybuty chmoda wybierz pliki i klikamy prawym przyciskiem myszy. Z menu kontekstowego wybieramy opcję Atributes (CHMOD), wygląda to tak:
Image

i ustalamy daną wartośc jaka potrzebujemy np. 664, wygląda to tak:
Image

2. Total Commander
Jest podobnie tylko zaznaczamy plik i z menu Plik wybieramy "zmień atrybut"
Image
i ustalamy potrzebna nam wartość.




W razie problemów pisać, pozdro

tutek by olek
Image

nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Awatar użytkownika
kontra
Posty: 144
Rejestracja: 06 lip 2005, 18:14:45
Reputacja: 0
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Postautor: kontra » 06 lip 2005, 22:43:33

Zwykle jednak używa się chmodu 777, przynajmniej do obsługi jPortala. I wszystkie ściągnięte bajery na strone mają dodatkowy plik, który zwykle kopiujemy do katalogu /module. Często też trzeba dodawać wpisy do Bazy MySQL. Chmody to inaczej nadanie plikom uprawnień.
www.kontra-page.cba.pl
MiłośÃ¦, wiara, walka:
Lech, Cracovia, Arka!
gsmik
Posty: 6
Rejestracja: 07 lip 2005, 10:13:32
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Postautor: gsmik » 07 lip 2005, 10:16:07

Dlaczego jak w totalu robie tak jak jest tu opisane to mi wyskakuje "Nie moge zmienić atrybutów zdalnych plików"???Prosze o odpowiedź
www.erozrywka.rwi.pl - darmowa rozrywka free GSM Zapraszamy!!!
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Reputacja: 0
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana

Postautor: olek » 07 lip 2005, 10:42:19

a jaką masz wersję totala?? Ja mam 6.51 ale polecam Flash FXP. Ale jak uzywam total to wszytsko działa jak napisałem. Daj screeny, albo opisz szczegółowiej problem
Image



nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
Awatar użytkownika
olek
Posty: 234
Rejestracja: 04 lip 2005, 09:11:06
Reputacja: 0
Lokalizacja: Parczew
Płeć: Niewybrana

Postautor: olek » 07 lip 2005, 11:10:08

opisze jeszcze szczegóły połączenia w total commanderze, najpierw ustalamy host i inne np. :
Image
w miejsce 1 wpisujemy- nazwa_konta_ftp@naszlogincba.cba.pl np. janek@jankowalski.cba.pl
w miejsce 2 wpisujemy hasło konta ftp
reszte wpisujemy tak jak na rysunku

jak jush sie zalogujemy to zaznaczamy plik i z menu plik wybieramy zmien atrubut np. :
Image
Image



nie udzielam pomocy na gg, od tego jest to forum albo google.pl
porni
Posty: 1354
Rejestracja: 08 lip 2005, 18:33:05
Reputacja: 8
Płeć: Niewybrana
Kontakt:

Postautor: porni » 16 lip 2005, 11:58:01

chmod mozna jeszcze zmienic za pomaoca PHP jezeli sie nie myle.....
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 16 sie 2005, 23:25:04

Hm, olek, tak z góry oceniasz ze total i flash są najlepsze. Ale są osoby, które mają inne zdanie. W moim skromnym mniemaniu dobry jest SmartFTP, z którego zresztą zawsze korzystam. Różnorodność funkcji, prostota obsługi, polski interfejs to jego najwieksze zalety. Chmody ustawia sie w nim prawie tak samo jak we flashu, różnica w tym, że polecenia są po polsku. Na koniec wspomnę. Ten program to freeware ;).
Image
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Internet Explorer Windows

Postautor: Mati » 29 wrz 2005, 16:36:27

---------- 16:10 29.09.2005 ----------

Ma taki problem:
Mam Total Comandera 6,51 i chce zmienić ,,chmod"-nie wiem co to jest ale muszę to zmienić na ,,chmod 706"

Ale jak robię tak jak poleca Olek czyli plik-->zmień atrybuty... to mam tylko takie opcje:

a Archiwilizowany
r Tylko do odcztu
h Ukryty
s Systemowy

Co mam zaznaczyć żęby był ,,chmod 706" :?:

---------- 16:36 ----------

Dobra cofam pytanie, problem rozwięzany.
Po prostu chciałem zmianić chmod dle pliku na dysku :crazy:
Teraz już jest dobrze
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Arctos
Posty: 40
Rejestracja: 16 wrz 2005, 16:08:59
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: reddragon.cba.pl
Lokalizacja: 8!41Y$70K
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Arctos » 01 paź 2005, 17:06:22

Najlepszym programem FTP jest Filezilla, a nie Total Commander. W Totalu wyświetla: Nick: OK, Password: FAILED. To jaki on dobry jak nawet zalogować nie umie. W Filezilla wszystko elegancko. Gorąco Poecam ---> FILEZILLA.
Dozo Yoroshiku Onegaishimasu Minna Ningen Suki DRAGON BALL. Watashi mo Porandu-jin desu.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 01 paź 2005, 17:08:31

Arctos takie posty to proszę w pogaduszkach pisać, bo będą usuwane.
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 147
Rejestracja: 09 paź 2005, 17:33:58
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: Puma » 16 paź 2005, 11:14:01

Można zmienić chmod w wierszu poleceń, wpisujesz np. chmod 777 plik.txt.

Image
krowal
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2005, 13:43:52
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: krowal » 23 paź 2005, 15:30:52

no wlasnie a jak wykonac chmod w skrypcie ? chyba aby to zrobic nalezy byc zalogowanym jako wlasciciel strony czyli cos w rodzaju roota, jak zrobic aby strona uwazala cie za swojego wlasciciela ? oczywiscie za pomoca skryptu a nie przez klienta ftp, jakis konkretny sposob logowania ?
muline
Posty: 3
Rejestracja: 07 lis 2005, 10:01:41
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: muline » 07 lis 2005, 10:35:42

O ile mi wiadomo za pomocą funkcji chmod() w PHP możemy zmienić ustawienia parametrów chmod (http://www.xlin.hg.pl/prawa.html) pliku.
Pod powyższym linkiem znajdziecie znakomity (wyczerpujący) opis chmod.
.http://www.webmaster.net.pl/generatory/chmod.php - Generator (przedstawienie tego)

W funkcji chmod, w pierwszym parametrze w apostrofach podajemy lokalizacje do pliku.
Zaleca się stosowanie funkcji file_exists(), która sprawdza, czy plik istnieje.
W funkcji chmod, w drugim parametrze ustawiamy prawo do pliku:
<?php chmod("./lokalozacja/do/pliku.txt", 0700); ?> (0700 - ósemkowo).
To ustawnienie powoduje nadanie praw tylko właścicielowi pliku (Tobie). W momencie zalogowania się na serwer z podaniem hasła. 0070 jest tylko dla grup itd.

Jeżeli nadal nie wiesz o co chodzi w tym wszystkim to skontaktuj się za mną na adres e-mail.
MuOnline - serwis www.muline.cba.pl
Awatar użytkownika
Lars
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2005, 11:43:22
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 800x600
Kontakt:

Postautor: Lars » 10 lis 2005, 16:04:23

CBA ma tak fajnie i

CodeColon Select All Code

<?php
mkdir
&#40;'lars', 0777&#41;;
?>


tworzy folder ale zostawia mu 644 :(
Adixon
Posty: 31
Rejestracja: 09 gru 2005, 18:34:29
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: Adixon » 14 gru 2005, 18:18:08

ja tego nie rozumiem !! Mam Total Comander 32 i tam tego sie ustawic nie da, sciaglem FlashFXP i tam tez nie ma POMOCY !

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość