Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
webdis
Posty: 181
Rejestracja: 20 sty 2009, 10:40:52
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.webdis.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1400x1050
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: webdis » 15 mar 2009, 11:12:03

Pal licho błędy w PHP, ale każdy zorientowany w t5emacie wie, że serwer WWW w krasnalu (Apache) jest w wersji nie wspieranej opecnie przez developerów. Uważam więc, że użycie tego pakietu to samobójstwo(nie mówiąc już o PHP w wersji 4.x :/).
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: monk » 21 mar 2009, 00:02:48

PHP w wersji 4.x

To nie znaczy że na dużej ilości hostingów on pozostał.
e-mati
Posty: 2
Rejestracja: 09 gru 2008, 14:58:42
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.e-mati.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x800

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: e-mati » 13 maja 2009, 09:33:44

Czasami są głupie błędy...
Zmieniam CHMOD w TC (robiłem to wiele razy i działało!) a teraz to pewnie wina nazwy folderu xD
Wyskakuje mi taki błąd:

CodeColon Select All Code

SITE chmod 777 config.txt
550 Could not change perms on config
.txt: Operation not permitted

folder się nazywa cache a ja chce zmienić chmod plików (4txt i 1html) na 666
Próbowałem jeszcze przez IE ale to samo...
Zmieniałem nazwe folderu... próbowałem zmieniać mu chmod... i też nic.
Ktoś może wie o co chodzi?

P.S. w katalogu głównym można zmieniać.. w innych katalogach też :/
nomad
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2010, 16:50:38
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: nomad » 22 sty 2010, 17:31:44

Ja mam to samo :) Rozejrzałem sie i zauważyłem że wszystkie foldery i pliki utworzone lub wysłane przeze mnie mają prawa ustawione na 775 a te utworzone prez skrypt (joomla 1.5.15) mają 755. Co najwazniejsze inny jest własciciel tych plików tworzonych przez skrypt (przez instalację modułów, templatów itp) . Moje mają 383844 33 a te tworzone przez skrypt 33 33. I myśle że na tym polega problem - nie da się skasować, zmienić nazwy czy zmienić praw.
Zależy mi na możliwości modyfikacji niektórych plików np obrazków w zainstalowanych templatach joomli.
Instalowałem i grzebałem w jooomli na wielu innych serwerach np. home.pl, lua czy yoyo ale nigdy nie miałem takiego problemu.

PS Jako klienta ftp używam filezilli ale próba zmiany przez mendżera plików przez WWW z poziomu panelu kontrolnego cba też nie dała żadnych rezultatów.
Edit:
Na razie chmoduję przez php - wygooglowałem skrypt który po małych zmianach (cięcie)działa i wygląda tak
:

CodeColon Select All Code


<?php 
// xschmod.php 
// Time saver script to chmod the  files 
// May require safemode=off 

$path_name[1] ='./templates/d34walddervergangenheit/index.php'
 


for ( 
$i 1$i <=17$i++) 
if (!
chmod ($path_name[$i], 0664)) 

echo 
"unable to change permission of ($path_name[$i]) <br />"

else 

echo 
"successfully chmodded ($path_name[$i]) <br />"


for ( 
$i 18$i <=20$i++) 
if (!
chmod ($path_name[$i], 0666)) 

echo 
"unable to change permission of ($path_name[$i]) <br />"

else 

echo 
"successfully chmodded ($path_name[$i]) <br />"


?>

Oczywiście trzeba zmieniać ścieżki no i wartości chmodów. Ale ani to wygodne ani bezpieczne. Dla nie wtajemniczonych: chodzi o prawa własciciela pliku. Joomla instalując i tworząc katalogi i pliki zostaje ich "właścicielem". Jeśli nie działają "normalne" metody przez ftp można spróbowac tym skryptem. kopiujemy kod, wklejamy do jakiegos edytora tekstowego, zapisujemy plik (koniecznie z rozszerzeniem php!!! nie txt), wrzucamy do katalogu głównego strony przez ftp, i odpalamy przez przeglądarkę (wpisujemy adres twojastrona.cba.pl/nazwa.php) gdzie "nazwa" to nazwa pliku. Może być konieczna zmiana praw do pliku nazwa.php na 777 - normalnie przez ftp.
Oczywiście po wszystkim trzeba skasować plik nazwa.php!!!
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 13:53:23

Witam,
przeczytałem wiele postów na wielu forach i nie uzyskałem jeszcze pełnej odpowiedzi. Otóż moj problem wyglada tak:

Mam skrypt umozliwiajacy wrzucanie plikow z zewnetrznych folderów (mam wolne lacze, a to jest najlepszy sposob dodawania plikow do downloadu na mojej stronie opartej o e107) - może ktoś kojarzy Transload 2.0. Do skryptu dopisałem linię

CodeColon Select All Code

chmod("$dest", 0777); 

Która przypisuje pobranemu plikowi chmod 0777. Problemem jest jednak to, że pomimo chmodu 777 nie moge zmienić go na inny (ze względow bezpieczenstwa) poprzez klienta ftp (totalcmd). próbowałem linii

CodeColon Select All Code

chown("$dest", "admin@over-clocking.tk"); 
(oczywiście "over-clocking.tk" jest adresem mojej strony. W teorii linia ta powinna ustawic mnie jako wlasciciela, ale niestety nadal nie moge zmienic chmodu plikow poprzez totalcmd. chmod moge zmienic tylko poprzez inny skrypt php, jednak w totalcmd jest to wygodniejsze, bo latwo zaznaczyc wiele plikow. Co ciekawe moge usunac pliki z poziomu klienta ftp. Wiem ze rozwiazaniem byloby tutaj usuniecie plikow i wrzucenie ich przez totalcmd, ale chciałbym jednak robic to tak jak jest najwygodniej.

Zapomniałem napisać obłędzie jaki mi się wyświetla: "Nie mogę zmienić atrybutów plików zdalnych"
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 14:40:26 przez janek2012, łącznie zmieniany 1 raz.
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Reputacja: 16
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: eider » 28 lut 2010, 14:27:03

janek2012: chown dla plików i katalogów (z wyjątkiem .ftpquota) to www-data
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 14:31:08

Dzięki za odpowiedź, ale nie bardzo rozumiem... Mógłbyś pokrótce wytłumaczyć?
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Reputacja: 16
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: eider » 28 lut 2010, 14:37:41

Nie ma co wyjaśniać. sprawdziłem chowna dla plików. jest nim www-data i tyle.
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 14:38:42

ale czy da się go zmienić tak, bym mógł zmieniać atrybuty?
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Reputacja: 16
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: eider » 28 lut 2010, 14:40:47

to zależy. chown może zmienić tylko obecny właściciel. Jeżeli jest nim proces php to z pod skryptu zmienisz chowna, ale jeżeli właścicielem jest root, albo jakiś nieistniejący użytkownik to nie zmienisz.
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 14:43:42

czyli rozumiem, że wklejając linię

CodeColon Select All Code

chown("$dest", "admin@mojastrona.y0.pl");  


pliki pobierane przez transload będą "moją własnością"?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 20:59:19 przez janek2012, łącznie zmieniany 1 raz.
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Reputacja: 16
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: eider » 28 lut 2010, 14:47:36

nie. nie ma właściciela o nazwie admin@over-clocking.tk. Nowych właścicielów moze tworzyć tylko root.
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 14:48:42

Tak więc nazwa właściciela powinna być "www-data"? Bo już się pogubilem :(
Albo może inaczej spytam - jaki jest właściciel dla plikow wrzucanych przeze mnie?
eider
Posty: 1276
Rejestracja: 12 cze 2009, 08:09:47
Reputacja: 16
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Safari Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: eider » 28 lut 2010, 15:02:30

jaki jest właściciel dla plikow wrzucanych przeze mnie?

www-data
janek2012
Posty: 6
Rejestracja: 28 lut 2010, 13:43:29
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: over-clocking.tk
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1920x1200

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: janek2012 » 28 lut 2010, 17:11:19

Zmieniłem na "www-data" - komendą stat sprawdzam uid i gid - dla plikow wrzuconych przeze mnie:

uid:402620 gid:33
dla pobranych przez transloader:
uid:33 gid:33

Zmieniałem też linię chown na:

CodeColon Select All Code

chown("$dest"402620);  


Ale to nic nie daje ;/

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość