Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows

Postautor: fuma » 14 gru 2005, 18:21:24

Zaznaczasz plik/katalog któremu chcesz zmienić chmody (katalog/plik musi być oczywiście na serwerze a nie na dysku twojego komputera). Następnie kliknij pliki>>>zmień atrybuty. Wpisz wybrany atrybut w pole tekstowe i wciśnij OK.
siemasz
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2006, 10:03:25
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: siemasz » 28 mar 2006, 10:12:19

... Mam giga kłopocim i prosze o szybką odpowiedź.... nie wiem co sie dzieje, ale działają mi tylko klienty ftp on-line a typu total comander wyskakuje błąd polecenia "PORT" i nie działają .... potrzebuje zmienić ustawienie na 777 i nie mam jak bo nie wiem jak można to zmienić w kliencie on-line serwerów cba.pl ....

prosze o pomoć (możliwie szybką) o to polecenie "PORT" albo jak zmienić chmod na kliencie on-line tego serwisu (najlepiej ze screenami bo głupi jezdem xD)
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 28 mar 2006, 16:25:53

może ylacz firewalla?
Image
Awatar użytkownika
robert051
Posty: 518
Rejestracja: 25 lip 2005, 12:06:56
Reputacja: 5
Strona na CBA.pl: lokomotywa.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: robert051 » 28 mar 2006, 18:00:21

Monstrual dobrze muwisz kiedyś miałem sam proble wyłączyłem firewala i wszystko szło ok (p-rzynajmniej u mnie)
siemasz
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2006, 10:03:25
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: siemasz » 28 mar 2006, 20:32:47

hyh moze i jezdem głupi ale nie az tak i juz dawno prubowałem z firewallem .....
Niedziu
Posty: 6
Rejestracja: 15 cze 2006, 19:28:07
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Niedziu » 16 cze 2006, 20:20:44

a jeśli chomdy niezostaną zmienione, wpłynie to jakoś na strone?
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Postautor: fuma » 16 cze 2006, 20:23:07

jezeli robisz strone e html to nie ruszaj chmodow bo niemusisz nic robic. Chmody sie ustawia pod skrypty dzialajace po stronie serwera.
virus3k
Posty: 109
Rejestracja: 15 cze 2006, 15:54:13
Reputacja: 2
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: virus3k » 16 cze 2006, 20:40:42

siemasz Nie mam pojęcia czy to pomoże ale jak pojawia ci się napis "port" to może zmień port (w TC) na "21" - standardowy o ile takiego nie masz ustawionego, bo jeśli masz to nie wiem ;]
Image
scootertechno
Posty: 32
Rejestracja: 26 wrz 2006, 17:46:27
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: scootertechno » 01 lis 2006, 14:41:45

poniewaz to faq a w innym dziale mi nie chca odpowiedziec: mam pytanie

moj plik index.htm ma prawa 644
przy probie wejscia na strone jest komunikat ze nie mam uprawnien :/
strona to www.scootertechno.cba.pl
prosze o pomoc
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Postautor: fuma » 01 lis 2006, 19:56:50

jakims cudem zmieniles chmody swojego katalogu domowego, prawdopodobnie zrobiles to jakims skryptem
scootertechno
Posty: 32
Rejestracja: 26 wrz 2006, 17:46:27
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: scootertechno » 02 lis 2006, 17:59:21

a jak to mozna ewentualnie naprawic :?:
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1024x768

Postautor: fuma » 02 lis 2006, 18:06:44

tym samym skryptem ktorym to zrobiles tylko ze nadajac prawa 777
scootertechno
Posty: 32
Rejestracja: 26 wrz 2006, 17:46:27
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: scootertechno » 03 lis 2006, 13:43:09

ale ja nie uzywalem zadnego skryptu :/

jedyne co probowalem robic to forum przema ale mialem jakies problemy i zaniechalem tego
wszystkie pliki usunalem i teraz nie mam zadnego skryptu php

EDIT:

gdyby ktos mial cos takiego:

zadzialalo przez total commandera komenda chmod 755 /
nie zadzialalo natomiast przez chmod / 755

chyba trzeba to odwrotnie wpisywac
camel_wawa
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2009, 10:06:50
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x800

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: camel_wawa » 12 mar 2009, 22:46:58

Witajcie Panowie na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego forum.
Jakiś czas bawię się z w programowanie a ostatnio siadłem po paru latach przerwy do php.

Tak czytam ten temat i chyba mam dla was rozwiązanie. Wszyscy ktyórzy mają problem w TC i w FFXP z nadawaniem CHMOD dla plików popełniają na moje oko zasadniczy BŁĄD. Przyznam sam się pare razy na to naciąłem, (ściślej wczoraj) gdy po paru latach nie używania danego programu usiadłem i chciałem zacząć zmieniać atrybuty plikom :D Więc się wcale nie dziwię osobom które siadają po raz pierwszy i mają rozkminę.

A teraz Konkret - błąd który popełniacie polega na próbie zmiany atrybutów pliku ( łyk martini) które są nijako na waszym dysku. Czego fizycznie NIE DA SIĘ ZROBIĆ OD STRONY DYSKU!!!! Parametry chmod są jedynie parametrami przypisanymi do SERWERA!!

Jaka rada

1. Gdy mamy serwer zewnętrzny -- sprawa prozaicznie prosta
a) Załóżmy ze mamy konto na darmowym serwerze zewnętrznym jakich wiele tylu [regulamin forum: punkt 2.13] republika.pl itp.
- otwieramy TC (Total Commander-a ) łączymy się za jego pomocą z serwerem ftp.
- wbijamy host name
- wbijamy login
- wbijamy hasło

b) po pomyślnym połączeniu się z serwerem ftp:
- wrzucamy tam pliki wybieramy prawym przyciskiem pliczek a potem mamy już w atrybutach wyrzej załaczone okienka do zmiany parametrów


2. Gdy mamy serwer wirtualny
a) jeżeli korzystamy z serwera wirtualnego ( ja osobiście korzystam z krasnala a zamierzam przestawić sie na
VirtualBoxa- nawiasem mówiąc fajna sprawa bo pozwala stawiać i użytkować równolegle wiele systemów)
Trzeba Pamiętać że większość klientów do wirtualnych serwerów nie uruchamia automatycznie serwera ftp. więc
nie da się z nim połączyć.
b) jako wirtualnego Ftp polecam GuildFTPd w standardzie dodawanego do nowego krasnala
( standardowa lokalizacja : usr\GuildFTPd\GuildFTPd.exe)
c) w GuildFTPd przy krasnalu standardowy adres ftp to localhost user: Test pass: test
d) dodajemy usera - dodajemy mu link go wybranego katalogu i działamy jak w punkcie wyżej

3. co to serwer??? - nie mamy żadnego serwera
a) tego nie skomentuje już w ogóle ;)

mam nadzieję ze te moje wypociny coś komuś pomogą

Pozdrawiam
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Zmiana atrybutu pliku (CHMOD)

Postautor: monk » 14 mar 2009, 15:07:51

Męczyłeś się, męczyłeś... A ja Ci mówię że ktoś sprytnie wykorzystał dziurę w PHP i przypisał pliki do roota (takie klasy jak ArchiveZip to robią bez pytania). Poza tym pojęcie 'plik zdalny' zobowiązuje...

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości