Zajrzyj zanim zapytasz

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Reputacja: 53
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1536x864

Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Gromed » 27 gru 2007, 23:15:06

Zajrzyj również tutaj: http://cba.pl/wiki/index.php?title=Faq

1. Czy korzystanie z usług hostingowych jest darmowe?
- TAK, Zupełnie NIC nie zapłacisz za korzystanie z naszej oferty.

2. Chciałbym się skontaktować z adminem, jak mogę to zrobić?
- Z adminem można skontaktować sie za pomocą forum. Na forum jest kilka osób które mają bezpośredni kontakt z adminem, jeżeli użytkownicy nie będą mogli Ci pomóc, a potrzebna będzie pomoc admina, na pewno zostanie powiadomiony, bądź sam zobaczy wątek.

3. Znalazłem błąd w działaniu konta, co robić?
- Najlepiej poinformuj o tym od razu na forum [ http://www.cba.pl/forum/ ].

4. Dostałem e-mail z prośbą o podanie nazwy i hasła do konta/bazy danych od administracji cba, co robić?
- Administracja cba.pl nie rozsyła e-mail do swoich użytkowników, a tym bardziej z prośbą o podanie loginu i hasła. Jest to zwykły e-mail od oszusta, który próbuje wyciągnąć od Ciebie Twoje dane dostępu do konta.

5. Jakie są dane do mojej bazy danych, i jakie są jej parametry?
- Na CBA dostępne są dwie bazy danych: mysql oraz sqlite. Dane do bazy danych mysql są dostępne w panelu, [oraz w punkcie 7], natomiast baza danych sqlite nie wymaga dodatkowych parametrów.

6. Ile baz danych, oraz ilu użytkowników MySQL mogę posiadać na swoim koncie?
- Każde konto może posiadać tylko jedną bazę danych MySQL oraz jednego użytkownika. Jednakże na razie wielkość bazy nie jest ograniczona limitami.

7. Jakie są parametry mojej bazy danych MySQL?
* adres bazy danych/nazwa hosta: mysql.cba.pl [nie "localhost"]
* port: 3306 // [w przypadku phpBB mod by przemo zostawić 80]
* nazwa bazy danych: strona_cba_pl [gdzie strona jest adresem Twojej strony] Ważne: wszystkie '-' zamieniamy na '_' [czyli dla strony jan-kowalski.cba.pl nazwa bazy danych to jan_kowalski_cba_pl]
* użytkownik bazy danych: taki jakiego wpisałeś przy dodawaniu bazy
* hasło do bazy: takie jak wprowadziłeś przy dodawaniu bazy danych.

8. Nie mogę połączyć się z bazą danych, dlaczego?
- Albo nie zmieniłeś w skrypcie adresu bazy danych i próbujesz połączyć się z localhost (a powinieneś z mysql.cba.pl), albo próbujesz połączyć się z innego serwera www niż tego na cba. Bazy danych nie są dostępne z zewnętrznych serwerów www, zatem nie możesz wrzucić strony na inny hosting i trzymać tylko bazy tutaj.

9. Czy jest możliwy dostęp do phpMyAdmin?
- Tak, phpMyAdmin jest dostępny pod adresem http://cba.pl/pma/ .

10. Nie podoba mi się reklama, czy mogę jakoś zmienić jej położenie?
- A nam się nie podoba, że trzeba płacić za serwer co miesiąc. Reklama jest na górze celowo i nie ma możliwości indywidualnych ustawień.

11. Reklama ma inne tło niż strona!
-Reklama stara się dopasować do strony, na podstawie tła danej strony - czyli parametru background do body lub stylu CSS. Można zatem zmieniać ten parametr, zmieniając w ten sposób kolor reklamy.
- Dodaj w arkuszu stylów:

CodeColon Select All Code

body {background-color: #MOJ_KOLOR; }    

- Jeżeli nie posiadasz zewnętrznego arkusza stylów wstaw pomiędzy <head> a </head>

CodeColon Select All Code

<style type="text/css">/*<![CDATA[ */
body { background-color: #MOJ_KOLOR; }
 /*]]>*/</style>

zamiast słowa MOJ_KOLOR wstaw kolor w zapisie szesnastkowym. np. FFFFFF albo 000000 .
- Podstawowe kolory oraz ich odcienie, możesz znaleźć tutaj.

12. Jakie są parametry konta FTP/menadżera plików?
serwer: adres Twojej strony www (np. strona.cba.pl)
użytkownik: admin@login_do_panelu (np. admin@user.cba.pl)
hasło: Takie jak podałeś przy tworzeniu konta
i zaznaczona opcja: Tryb pasywny
Nazwa użytkownika zawiera @, nie jest to błąd. Czyli w okienko Login w kliencie FTP lub file-menadżerze wpisujemy admin@user.cba.pl.

13. Zmieniłem zdanie i założyłem sobie drugie konto, komu zgłosić że pierwsze trzeba skasować?
- Nikomu. W panelu zarządzania stroną znajduje się opcja: "Usuń konto", a strona zostanie usunięta [konta kasowane są ok 10 min po każdej pełnej godzinie]. Ponadto system sam skasuje w przypadku braku aktywności dane konto, do tego czasu ono pozostanie (Nie kasujemy kont, które są UŻYWANE, czyli kilka odwiedzin strony w miesiącu).

14. Chciałem utworzyć stronę/portal jednakże nazwa konta która mnie interesuje jest zajęta i nieużywana, komu mogę to zgłosić?
- Dopisz swój post w tym temacie na forum, podając nazwę konta, które Cię interesuje.

15. Znalazłem stronę łamiącą regulamin cba.pl! // Strona jest ewidentnym plagiatem mojej strony!
- Zgłoś to w tym wątku na forum.

16. Po wpisaniu mojego adresu nie działa mi strona/pojawia się białą strona!
- Usuń index.html tworzony wraz z kontem. Sprawdź czy wrzuciłeś do głównej części konta plik index.html (ewentualnie z końcówką .php lub .htm) To samo może dotyczyć każdej innej podstrony - jeśli np. stworzysz link do strona.html ale zapomnisz ją wrzucić, po kliknięciu na link zostaniesz przekierowany na stronę główną.
- Biała strona oznacza jakieś błędy przy próbie uruchomienia strony [gdyż wyświetlanie błędów jest wyłączone na cba.pl]. W 99,9% przypadków biała strona jest wynikiem błędnej instalacji i/lub braku jakiś plików. Sprawdź czy na pewno wgrałeś wszystkie pliki oraz czy w bazie danych są wszystkie wymagane tabele;

17. Jakie domeny są obsługiwane przez cba.pl?
- Wszystkie domeny jednoczłonowe typu: .pl, .com, .org.
- Z domen dwuczłonowych cba / org / waw / com / net / c0 / y0 / pl.

18. Zarejestrowałem domenę i chcę ją podpiąć pod konto na cba.pl co muszę zrobić?
- Przy tworzeniu konta zaznacz [zamiast 'cba.pl'] "Własna" i wpisz cały adres posiadanej domeny [najpierw zarejestruj ją u jakiegoś rejestratora domen]
- Wskaż w panelu swojego rejestratora na nasze serwery DNS, czyli:
ns1.cba.pl
ns2.cba.pl
- Po rozejściu się DNS'ów po Sieci [może trwać to nawet 48godzin] możesz się cieszyć kontem z własną domeną.

19. W panelu zarządzania stroną mam, napisane "Subdomeny x / 25" oraz "Konta FTP x / 25", a miała być ich nieograniczona ilość.
- Subdomen oraz kont FTP, możesz założyć dowolnie dużo, czyli 'x' może przekroczyć 25.

20. Próbuję wgrać plik i nie mogę, dlaczego?
- Maksymalna wielkość pliku, który możesz wgrać na swoje konto to 6MB.

21. Mam problem z działaniem poczty, co robić?
- Tutaj niestety nie ma jednoznacznego lekarstwa. Skopiuj pojawiający się komunikat błędu i załóż wątek na forum [http://www.cba.pl/forum/] w dziale "Pomoc CBA.PL", bądź dopisz się do już istniejącego tematu.

22. Ile mogę posiadać kont na cba?
- Możesz założyć tyle kont ile posiadasz różnych adresów e-mail. Na jeden adres e-mail można założyć jedno konto.

23. Dlaczego na innych stronach zamiast moich obrazków wyświetla się logo cba.pl?
- Gdyż są one hotlinkowane, a jest to niezgodne z regulaminem cba.pl. Jeżeli chcesz zamieścić swój banner na innej stronie użyj do tego serwisów przetrzymujących na swoich serwerach zdjęcia i pozwalających na ich hotlinkwanie.

24. Jakie są ustawienia programu pocztowego, abym mógł odbierać pocztę przez program pocztowy z adresu *@*cba.pl?
serwer poczty przychodzącej: cba.pl
serwer poczty wychodzącej: cba.pl
brak uwierzytelniania.

25. Moje statystyki nie wyświetlają się - dlaczego?
- Prawdopodobnie próbujesz sprawdzić statystyki w dniu, w którym założyłeś konto - a statystyki odświeżane są codziennie o 3 w nocy. Zaczekaj do dnia następnego a statystyki pojawią się.

26. Po wrzuceniu swojej strony (lub "zabawie" z Obszarami chronionymi) pojawia mi się okienko do wpisania loginu i hasła, a potem "Authorization Required"
- Zapewne wrzuciłeś razem ze stroną jakiś plik .htaccess i nie znasz do niego prawidłowego loginu/hasła. Zaloguj się do siebie na konto, klientem FTP który ma zaznaczone wyświetlanie ukrytych plików i skasuj wszystkie .htaccess.

Jeśli masz pytanie, to wpierw sprawdź czy nie ma tutaj odpowiedzi:
http://cba.pl/faq/

// ostatnia aktualizacja: 18.05.2013r
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: fuma » 23 sty 2010, 21:06:10

Co zrobić gdy po zmianie nadal widzę starą stronę?

Na początek spróbuj odświeżyć stronę, wciskając kombinację klawiszy CTRL+R, lub CTRL+F5 - spowoduje to wymuszenie pobrania strony z pominięciem cache. Jeśli to nie pomoże, wyczyść katalog cache w swojej przeglądarce i ponownie odśwież stronę w wyżej podany sposób. Możesz też wkleić w pasek adresu przeglądarki bezpośredniego linka do pliku (np. obrazka), który nie chce się odświeżyć i jeśli nadal będzie widoczna stara wersja, wymusić odświeżenie cache kombinacją klawiszy podaną powyżej.

W ostateczności dodaj do kodu strony w sekcji <head> znaczniki <meta>, które spowodują, że strona nie bedzie cache'owana przez serwery proxy. Odpowiednie znaczniki to:

CodeColon Select All Code

<meta http-equiv="Pragma" content="no-cache"/> 


oraz

CodeColon Select All Code

<meta http-equiv="Cache-Control" content="no-cache"/>  


Autor: eider
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: rkd77 » 21 maja 2013, 15:14:14

Kilka słów o instalacji oprogramowania w panelu
Instalacja pakietów oprogramowania w panelu ma kilka zalet:
- jest szybsza niż instalacja "ręczna"
- na całym dysku trzymana jest tylko jedna kopia danej wersji oprogramowania, pliki do odczytu są współdzielone między użytkownikami. Dzięki temu cba oszczędza na dysku, a użytkownik zyskuje szybszy start wczytywania się stron (im więcej osób zainstaluje dane oprogramowanie, tym większa szansa, że pliki są już w pamięci podręcznej serwera)
- użytkownik też oszczędza, bo do zajętości dysku wliczane są tylko pliki zapisywalne z danego pakietu oprogramowania
- łatwiej uaktualnić oprogramowanie. Często wystarczy skopiować kilka plików konfiguracyjnych, usunąć w panelu starszą wersję, zainstalować w panelu nowszą wersję, nie "klikając" w odnośnik, który się pojawia podczas instalacji, skopiować z powrotem pliki konfiguracyjne. Czasami trzeba uruchomić jeszcze jakiś skrypt uaktualniający schemat bazy danych i usunąć jakieś pliki, np. folder installation w przypadku joomli.
Opisy sposobu uaktualniania oprogramowania dodane zostaną później w subforach dla poszczególnych skryptów.
Wada jest taka, że modyfikacje plików, które były tylko do odczytu przy uaktualnieniu oprogramowania zostaną utracone, ponieważ pliki zostaną nadpisane nowszą wersją.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
grupa20gg
Posty: 1
Rejestracja: 28 maja 2013, 13:07:50
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: grupa20gg.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: grupa20gg » 28 maja 2013, 13:10:24

Dzień dobry
Chciałbym zamieścić reklamę na Państwa portalu. W jaki sposób można się z Państwem skontaktować w celu uzyskania cennika/uzgodnienia szczegółów zamieszczenia reklamy.
Pozdrawiam
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 640x223

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 28 maja 2013, 14:50:03

Reklamy na cba to bbelements, zdaje się. Kwestie techniczne do rkd77 na PW
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Krzysztof_33
Posty: 1
Rejestracja: 04 cze 2013, 12:14:51
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: l
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Krzysztof_33 » 07 cze 2013, 17:05:19

mam załorzyłem konto a nie mogę za logować do paner dlaczego prosze o porade

---- EDIT ----

a taki jest komunikat, Konto nie zostało jeszcze aktywowane!
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 07 cze 2013, 22:23:54

Sprawdź maila/spam. Ewentualnie cba.pl/register.php
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
sYa
Posty: 18
Rejestracja: 16 lip 2013, 12:21:46
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: css-str.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: sYa » 16 lip 2013, 15:41:40

NIE MOGE ZMIENIC SKÓRKI DLACZEGO?


//Venite: zastosuj się do uwagi poniżej.
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Venite » 16 lip 2013, 15:47:19

Kolego. Usunąłem dwa Twoje poprzednie posty + post na shoutbox. Proszę, czytaj regulaminy działu, pisz w odpowiednim do tego zakładając JEDEN temat i nie podbijając go sztucznie tak, jak tutaj.


Za niestosowanie się do regulaminu forum, następnym razem dostaniesz warna.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
sYa
Posty: 18
Rejestracja: 16 lip 2013, 12:21:46
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: css-str.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: sYa » 16 lip 2013, 15:50:40

To co mam zrobic jak mi jest potrzebna szybko odpowiedz szukam pol dnia odpowiedzi dosc ze nie moge znalezc to jeszcze nikt mi nie umie pomóc!
Awatar użytkownika
Jendru :)
Posty: 829
Rejestracja: 28 mar 2007, 19:57:57
Reputacja: 9
Strona na CBA.pl: jendru.cba.pl
Lokalizacja: Warszawa/Tomaszów Maz.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Chrome Windows 1920x1080
Kontakt:

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: Jendru :) » 17 lip 2013, 12:46:21

Czekać cierpliwie, za kogo ty się uważasz? Myślisz że masz jakiś wyższy priorytet niż inni na tym forum? Nie masz.
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: DeaDriam » 17 lip 2013, 12:52:15

W dodatku na tym forum pomoc jest czysto grzecznościowa i nikt nie musi tu pomagac
Od danych skryptów sa supporty ,a tu w zasadzie pomoc moze udzielić Admin odnośnie działania hostingu..więc ...
...a kto pomaga..?a to już tajemnica enigmy :devil:
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
marqs79
Posty: 11
Rejestracja: 19 lip 2013, 23:12:32
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.kfr.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: marqs79 » 25 lip 2013, 17:43:31

Panowie jeśli mam już konto a chcę zarejestrować i podpiąć pod to konto domenę to jak to zrobić? bo w faq napisane jest że przy zakładaniu konta ale ja już mam u was konto. Ktoś podpowie...
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: DeaDriam » 25 lip 2013, 18:08:12

marqs79 WroteColonPanowie jeśli mam już konto a chcę zarejestrować i podpiąć pod to konto domenę

Dodaj jako alias i ustaw u rejestratora dnsy dla cba.pl
ns1.cba.pl ns2.cba.pl
Czekaj na propagacje

alias
search.php
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
marqs79
Posty: 11
Rejestracja: 19 lip 2013, 23:12:32
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.kfr.c0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024

Re: Zajrzyj zanim zapytasz

Postautor: marqs79 » 25 lip 2013, 21:47:33

dzięki pozdrawiam

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości