Problem z plikami

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
la-musica
Posty: 10
Rejestracja: 05 paź 2008, 22:01:31
Strona na CBA.pl: la-musica.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Problem z plikami

Post autor: la-musica »

Nie moge usunąć przez ftp plików stworzonych przez skrypt joomla, widziałem już na forum ten problem, ale nie wiem jak go rozwiązać, moje konto: la-musica.cba.pl, ftp admin@la-musica.cba.pl, dokładnie chodzi mi o pliki:
components\com_docman
dmdocuments

proszę o szybką pomoc, pozdrawiam
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

jesli te pliki sa w glownym katalogu to skrypt do usuniecia bedzie wygladac tak:

Kod: Zaznacz cały

<?php
$ok = unlink('components/com_docman');
$ok2 = unlink('dmdocuments');

if ($ok && $ok2) echo 'skasowano!'; else echo 'blad kasowania';
?>
8-ball
la-musica
Posty: 10
Rejestracja: 05 paź 2008, 22:01:31
Strona na CBA.pl: la-musica.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Post autor: la-musica »

ok dzięki sprawdzę to wieczorem, bo narazie nie mam jak

EDIT: niestety to nic nie daje "błąd kasowania"
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

a powiedz mi jedno, to sa pliki czy katalogi, bo nie ma plikow bez rozszerzen, a wiec?
8-ball
la-musica
Posty: 10
Rejestracja: 05 paź 2008, 22:01:31
Strona na CBA.pl: la-musica.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Post autor: la-musica »

oczywiście chodzi o katalogi, sorki, że nie napisałem tego wyżej :D
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

a idz ty, sie nie dziw ze nie chodzil poprzedni skrypt bo unlink to kasowanie plikow.

Kod: Zaznacz cały

<?php
$ok&nbsp;=&nbsp;rmdir('components/com_docman');
$ok2&nbsp;=&nbsp;rmdir('dmdocuments');

if&nbsp;($ok&nbsp;&&&nbsp;$ok2)&nbsp;echo&nbsp;'skasowano!';&nbsp;else&nbsp;echo&nbsp;'blad&nbsp;kasowania';
?>
no teraz powinien dzialac, jesli te katalogi sa puste

---- EDIT ----

jesli sa pelne to uzyj tego

Kod: Zaznacz cały

function deldir($dir)
{
$handle = @opendir($dir);
while (false!==($ff = @readdir($handle))){
if($ff != "." && $ff != ".."){
if(@is_dir("$dir/$ff")){
deldir("$dir/$ff");
}else{
if($ff!='index.html')
{@unlink("$dir/$ff");}
}}}
@closedir($handle);
if(@rmdir($dir)){
@$success = true;}
return @$success;
}

$ok = deldir('components/com_docman');
$ok2 = deldir('dmdocuments');

if ($ok && $ok2) echo 'skasowano!'; else echo 'blad kasowania';

 
8-ball
la-musica
Posty: 10
Rejestracja: 05 paź 2008, 22:01:31
Strona na CBA.pl: la-musica.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Problem z plikami

Post autor: la-musica »

8-ball no to gratki bracie za rozwiązanie problemu i wielkie dzięki
ps. jeszcze raz sorki, że nie powiedziałem, że to katalogi są :oops:
Awatar użytkownika
musicinme
Posty: 11
Rejestracja: 10 maja 2008, 18:21:21
Lokalizacja: Falkirk
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: musicinme »

W jaki sposób uzyć tygo skryptu (?), bo ja również mam mase folderów do usunięcia włącznie z zawartością.
Proszę o pomoc.
Do You Believe In God?
I Believe In You...
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

no tak jak jest ten kod wyzej, skopiuj go i tak gdzie jest deldir('podaj/adres/do/pliku/badz/katalogu') i tyle
8-ball
Awatar użytkownika
musicinme
Posty: 11
Rejestracja: 10 maja 2008, 18:21:21
Lokalizacja: Falkirk
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: musicinme »

Rozszerzenie tego pliku powinno być PHP? A naza bez znaczenia?
I uruchomić z poziomu przeglądarki?

EDIT

No nie wychodzi mi to - caly czas mam błąd kasowania :(
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 12:22:31 przez musicinme, łącznie zmieniany 1 raz.
Do You Believe In God?
I Believe In You...
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Re: Problem z plikami

Post autor: fuma »

tak
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

pokaz ten kod
8-ball
Awatar użytkownika
musicinme
Posty: 11
Rejestracja: 10 maja 2008, 18:21:21
Lokalizacja: Falkirk
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: musicinme »

Kod: Zaznacz cały

<?php
function&nbsp;deldir($dir)
{
$handle&nbsp;=&nbsp;@opendir($dir);
while&nbsp;(false!==($ff&nbsp;=&nbsp;@readdir($handle))){
if($ff&nbsp;!=&nbsp;"."&nbsp;&&&nbsp;$ff&nbsp;!=&nbsp;".."){
if(@is_dir("$dir/$ff")){
deldir("$dir/$ff");
}else{
if($ff!='index.html')
{@unlink("$dir/$ff");}
}}}
@closedir($handle);
if(@rmdir($dir)){
@$success&nbsp;=&nbsp;true;}
return&nbsp;@$success;
}

$ok&nbsp;=&nbsp;deldir('administrator/components/com_eventlist/assets/css');
$ok2&nbsp;=&nbsp;deldir('administrator/components/com_eventlist/assets/images');
if&nbsp;($ok&nbsp;&&&nbsp;$ok2)&nbsp;echo&nbsp;'skasowano!';&nbsp;else&nbsp;echo&nbsp;'blad&nbsp;kasowania';
?>
Oczywiście tych folderów jest chyba z 50, dlatego wpisałem dwa na próbę.

---- EDIT ----

To może Admin wyczyści mój katalog główny? :?
Proszę?

Moje konto to

mojastrefa.c0.pl

---- EDIT ----

Pomoże ktoś...?
Do You Believe In God?
I Believe In You...
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Post autor: 8-ball »

skoro chcesz caly glowny katalog wyczyscic to bylo trzeba mowic, oto kod:

Kod: Zaznacz cały

<?php
function deldir($dir)
{
 $handle = @opendir($dir);
 while (false!==($ff = @readdir($handle)))
 {
  if($ff != "." && $ff != "..")
  {
   if(@is_dir($dir.'/'.$ff))
   {
    deldir($dir.'/'.$ff);
   }
    else
   {
    @unlink($dir.'/'.$ff);
   }
  }
 }
 @closedir($handle);
 if(@rmdir($dir))
 {
  @$success = true;
 }
 return @$success;
}

$kg = opendir('./');
while($rkg = readdir($kg))
{
 deldir($rkg);
}
?>
powinno dzialac
8-ball
jacek3121
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2008, 23:48:15
Strona na CBA.pl: windsurfingmt.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

wysłanie plików ze strony www na serwer

Post autor: jacek3121 »

Witam,
chciałbym ze swojej strony www przesłać plik na swoje konto na serwerze cba.pl, probowałem robić to za pomocą move_uploaded_file(), a także copy(), katalog docelowy ustawiam za pomocą $_SERVER['SCRIPT_FILENAME'] (oczywiście odcinając nazwę skryptu), i dostaję powiedzmy taką ścieżkę: /var/www/virtual/nazwa_mojego_konta.cba.pl/katalog/zaw.doc, ktora zapisuje do zmiennej $kat. Wstawiam parametry do funkcji:
move_uploaded_file($_FILES['plik']['tmp_name'], $kat)
i niestety funkcja zwraca "false". Probowalem tez przeslac plik uzywajac sciezki: /katalog/zaw.doc -tak, zeby pominac adres virtualnego serwera i tez nie dziala.
Jakiej ścieżki docelowej powinienem użyć?
ODPOWIEDZ