Problem z plikami

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Reputacja: 14
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Postautor: 8-ball » 29 gru 2008, 11:49:26

jak chcesz wgrac na serwer plik do pliku zamiast do katalogu?
8-ball
jacek3121
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2008, 23:48:15
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: windsurfingmt.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: jacek3121 » 29 gru 2008, 19:10:15

tak działa funkcja move_uploaded_file(), pobiera jako parametry: nazwe pliku przekazanego na serwer (czyli $_FILES['plik']['tmp_name']) oraz plik docelowy (czyli np. 'odpowiednia/sciezka/plik_docelowy.doc' - jesli przesylalem plik .doc). No i wlasnie nie wiem jaką ściezke katalogów mam podac.
Awatar użytkownika
8-ball
Posty: 442
Rejestracja: 15 lut 2007, 03:14:48
Reputacja: 14
Lokalizacja: z dziury w Ziemi
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Postautor: 8-ball » 30 gru 2008, 15:08:29

wiesz podaj caly kod to wtedy latwiej bedzie pomoc
8-ball
thomas
Posty: 235
Rejestracja: 14 sty 2009, 14:33:33
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: thomas » 14 sty 2009, 15:04:32

Witam!
Mam podobny problem. Zainstalowałem Joomla! oraz kilka dodatków. Po odinstalowaniu niektórych dodatków zostały mi katalogi których nie mogę usunąć przez FTP mimo, że mają chmod 775 (nie można zmienić chmodow - wyskakuje komunikat: "nie mogę zmienić atrybutów zdalnych plików") :roll: Dodam, że foldery te nie znajdują się w głównym katalogu strony. Próbowałem użyć tych kodów, które podał 8-ball, ale pojawia mi się biała strona.
Może coś źle wykonuje, tak więc proszę o pomoc(jeśli można krok po kroku co z czym należy zrobić )
Z góry dziękuje.
Dumni po zwycięstwie, wierni po porażce 8)
miriwol
Posty: 75
Rejestracja: 24 gru 2008, 09:23:03
Reputacja: 6
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: miriwol » 14 sty 2009, 17:37:19

Dobra robisz tak:
1. W katalogu, w którym jest ten katalog co go nie możesz usunąć tworzysz plik o nazwie usu.php.
2. Wklejasz do tego pliku taki kod:

CodeColon Select All Code

<?php
function delete_directory($dirname) {
if (
is_dir($dirname))
$dir_handle opendir($dirname);
if (!
$dir_handle)
return 
false;
while(
$file readdir($dir_handle)) {
if (
$file != "." && $file != "..") {
if (!
is_dir($dirname."/".$file))
unlink($dirname."/".$file);
else
delete_directory($dirname.'/'.$file);
}
}
closedir($dir_handle);
rmdir($dirname);
return 
true;
}

delete_directory('aaaaaaa');
?>


3. Na dole tego kodu zamiast aaaaa wpisujesz nazwę katalogu, który chcesz usunąć.
4. Nadaj mu CHMOD-y 777. Temu plikowi usu.php
5. W przeglądarce wpisujesz adres tego pliku np.: www.dzbanek.cba.pl/admin/usu.php

I katalog usunięty.
thomas
Posty: 235
Rejestracja: 14 sty 2009, 14:33:33
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: thomas » 15 sty 2009, 18:39:48

Dzięki wielkie, działa :lol: :mrgreen:
Dumni po zwycięstwie, wierni po porażce 8)
miriwol
Posty: 75
Rejestracja: 24 gru 2008, 09:23:03
Reputacja: 6
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: miriwol » 16 sty 2009, 08:16:45

Tylko po robocie nie zapomnij usunąć tego pliku.
cameleon-web.pl
Posty: 2
Rejestracja: 24 sty 2009, 16:26:45
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.cameleon-web.cba.pl
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Postautor: cameleon-web.pl » 24 sty 2009, 16:48:00

Witam jestem nowym użytkownikiem na cba.pl i mam mały problem z odpaleniem swojej strony na serwerze mam już wrzucony przykładowy plik index.html i plik css po wpisaniu w przeglądarkę adresu strony cameleon-web.cba.pl wyświetla się info z cba.pl

Przepraszamy, strona nie została znaleziona.

Sprawdź poprawność adresu lub zajrzyj na stronę główną www.cba.pl


nie wiem czy problem tkwi w nazwie "myślnik" www.cameleon-web.pl

sprawdziłem już wszystko czy plik ma nadane chmod'y czy ma nazwę z małej litery i czy nie ma błędu w nazwie pliku i nic strona się dalej nie wyświetla, chyba że coś jeszcze pominąłem
Webdesigner
Posty: 1803
Rejestracja: 26 mar 2008, 15:55:03
Reputacja: 89
Lokalizacja: /dev/null/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1440x900

Re: Problem z plikami

Postautor: Webdesigner » 24 sty 2009, 16:56:05

index.html jest w głównym katalogu Twojego konta (tuż po wejściu do ftp)?

cameleon-web.pl WroteColoncameleon-web.cba.pl
(...)
www.cameleon-web.pl

To który adres jest Twój?
Image
cameleon-web.pl
Posty: 2
Rejestracja: 24 sty 2009, 16:26:45
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.cameleon-web.cba.pl
Lokalizacja: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Problem z plikami

Postautor: cameleon-web.pl » 27 sty 2009, 21:42:27

cameleon-web.cba.pl - to jest mój adres
(...)
www.cameleon-web.pl - a to alias do mojego konta pomyliłem się podczas pisania

index.htmml jest oczywiści w katalogu głównym
ithan111
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2009, 20:47:13
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: forum-ugame.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Problem z plikami

Postautor: ithan111 » 11 lut 2009, 21:12:40

Miałem problem z usunięciem katalogu z mojego FTP i dzięki waszym skryptom udało się to bez problemu.

Dzięki wielkie.
ephrom
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2009, 14:05:30
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Problem z plikami

Postautor: ephrom » 18 lut 2009, 14:59:46

Witam
Mam problem z usunięciem katalogów, próbowałem skryptów z forum niestety nie działają albo coś robię źle. Głowny problem to pliki z rozszerzeniem np:".pureftpd-upload.47d2eebb.15.60ce.8034f2a", nie mogę nic z nimi zrobić a blokują jakiekolwiek operacje.
Konto: ephrom.cba.pl
Katalogi do skasowania: joomla, piwik, strona.
Proszę o skasowanie tych katalogów ewentualnie podpowiedź jak to zrobić
Z góry dziękuję
pozdrawiam
ephrom
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Problem z plikami

Postautor: monk » 18 lut 2009, 15:02:46

Proszę przesłać swoje dane logowania na moje PW.
radomiak.wojtek
Posty: 1
Rejestracja: 09 mar 2009, 20:43:04
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: www.126rdhradom.y0.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Problem z plikami

Postautor: radomiak.wojtek » 09 mar 2009, 20:48:19

mam taki problem. nagralem 2 obrazki pozniej nie byly mi juz potrzebne wiec je usunalem. jednak w statystyki jest ze to 1 gb jest wykorzystywany przez te obrazki. co mam zrobic ze by zwolnic to miejsce? uzywam total comander
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Problem z plikami

Postautor: monk » 09 mar 2009, 20:56:28

Nic. Nie masz limitu quoty dyskowej na serwerze, poza tym licznik niedługo się sam zaktualizuje.

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości