kanał IRC cba.pl

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x1024
Kontakt:

kanał IRC cba.pl

Post autor: Monstrual »

Od niedawna dostepny jest dla userów cba.pl kanał IRC, na którym mozna prowadzić pogawędki w czasie rzeczywistym.

Dane:
warszawa.ircnet.pl // krakow.ircnet.pl // torun.ircnet.pl // poznan.ircnet.pl
kanał #cba


Dane powyżej mozna wykorzystać w celu połączenia się z kanałem IRC.
Mozna też wybrac alternatywną metodę: http://www.cba.pl/chat/ . Wymagana przeglądarka z zainstalowana obsługą apletów Java.

Dla tych co lubią solidne rozwiązania:
http://www.instalki.pl/programy/download/irc/
Sami wybierzcie program, które najbardziej odpowiada Waszym gustom. mIRC jest znany, tym bardziej z dżonym łokerem. Ale jest to płatna aplikacja. Warto więc zdecydować się na alternatywne, darmowe rozwiązanie.

Trzecia metoda dla korzystających z przeglądarki Opera. Ma wbudowanego klienta IRC, więc problem z głowy. Wystarczy wejść w Narzędzia - konta poczty i czatu.. O ile nie definiowaliście wczesniej konta pocztowego bądź ircowego, pokaże wam się okno wyboru, z którego wybieracie pomarańczowy dymek związany z kontem IRC. Wpisujecie nazwę - obojetnie jaką, email - wazne zeby byl, jako serwer, pseudonim również dowolny. Licyz się natomiast serwer. Skasujcie to co pojawi się w oknie i wpiszcie warszawa.irc.pl. W nastepnym oknie dodajcie kanał #cba.pl.. Wkrótce dodam screeny i opisy do innych klientów IRC.

//zaktualizowane przez Gromed 19. XI. 2007r
Obrazek
Alder
Posty: 5
Rejestracja: 23 gru 2007, 19:51:06
Lokalizacja: Wałbrzych
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Alder »

Mam problem jak wchodzę na chata. Wyskakuje mi błąd podczas łączenia:

Kod: Zaznacz cały

[11:46] BÃ…‚Ä…d: Closing Link: ayw46.neoplus.adsl.tpnet.pl (Banned) 
[11:46] RozÃ…‚Ä…czony z warszawa.ircnet.pl  
Od czego to zależy? Tak po prostu mam bana tam wcale nie wchodząc?
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: Gromed »

Alder spróbuj połączyć sie z innym serwerem; bardzo możliwe, że przejąłeś zbanowany na POLNECIE IP i/lub spory zakres IP jest zbanowany;
Alder
Posty: 5
Rejestracja: 23 gru 2007, 19:51:06
Lokalizacja: Wałbrzych
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Alder »

Kod: Zaznacz cały

[12:02] Ãƒâ€¦�Ä…czenie... 
[12:02] Logowanie... 
[12:02] -krakow.ircnet.pl- *** Looking up your hostname... 
[12:02] -krakow.ircnet.pl- *** Checking Ident 
[12:02] -krakow.ircnet.pl- *** Found your hostname 
[12:02] -krakow.ircnet.pl- *** No Ident response 
[12:02] -krakow.ircnet.pl- *** Banned na tym serwerze wymagany jest ident, sprobuj polaczyc sie z innym 
[12:02] BÃ…‚Ä…d: Closing Link: ayw46.neoplus.adsl.tpnet.pl (Banned) 
[12:02] RozÃ…‚Ä…czony z warszawa.ircnet.pl  
Teraz wyskoczyły jeszcze dwie linijki nowe nad tymi, co podałem wyżej... :)
Awatar użytkownika
Gromed
Przyjaciel CBA
Posty: 2990
Rejestracja: 18 kwie 2006, 12:18:45
Lokalizacja: Toruń
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Post autor: Gromed »

http://krakow.ircnet.pl/irc/encyklopedia.html#ident
oraz cała strona: htt://krakow.ircnet.pl jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi to zapytaj na tamtym forum;
Alder
Posty: 5
Rejestracja: 23 gru 2007, 19:51:06
Lokalizacja: Wałbrzych
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Post autor: Alder »

Dzięki wielkie za pomoc... Musiałem wejść na chat przez serwer, który nie wymagał usługi zapytania o Ident. Przykłady, dla innych, którzy mogą mieć problemy.

Kod: Zaznacz cały

torun.ircnet.pl
poznan.ircnet.pl
¯eby to zrobić trzeba wpisać komendę:

Kod: Zaznacz cały

/server torun.ircnet.pl
/server poznan.ircnet.pl
Może się to komuś jeszcze przyda ;)
ODPOWIEDZ