Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Linux 1280x1024
Kontakt:

Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Emdek » 13 wrz 2007, 14:30:18

Czasem może się zdarzyć, że przygotowany przez nas (lub kogoś innego) skrypt może nie działać (pomimo działania na innym serwerze, np. lokalnym), co w przypadku obecnych ustawień interpretera (są takie, a nie inne, ze względu na narzekania ludzi, którzy nie wiedzą o co chodzi z "tymi warningami" ;-)) objawi się wyświetleniem białej strony lub ucięciem treści (w zależności od jej budowy). Aby umożliwić znalezienie przyczyn problemów najlepiej skorzystać z poniższej metody.

Aby wyświetlić błędy i ostrzeżenia PHP na stronie należy umieścić na jej początku następujący kod:

CodeColon Select All Code

<?php
error_reporting
(E_ALL); // poziom raportowania, http://pl.php.net/manual/pl/function.error-reporting.php
ini_set('display_errors', 1);
?>


Jeśli dalej otrzymujemy pustą stronę, to należy postąpić zgodnie z poradą, z komentarza w manualu PHP, polegającą na tym aby nie wklejać tego kodu bezpośrednio na stronę, ale utworzyć nowy plik (np. debug.php) i dopiero w nim dołączyć (include) plik do testowania.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 20:52:31 przez Webdesigner, łącznie zmieniany 2 razy.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Awatar użytkownika
Jendru :)
Posty: 829
Rejestracja: 28 mar 2007, 19:57:57
Reputacja: 9
Strona na CBA.pl: jendru.cba.pl
Lokalizacja: Warszawa/Tomaszów Maz.
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Jendru :) » 13 wrz 2007, 19:40:41

Ciekawe i przydatne. Powinno za pobiedź wielu problemom. Skrypt na te błędy był mi nie znany :p
vikal
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: vikal » 13 wrz 2007, 19:50:33

Hmm :> Inspiracja przypadkiem pewnej osoby? By nie bylo OT. Przydatne, dzieki :]

Bedzie OT :D czemu mi maile z powiadomieniem nie przychodza (gmail)?
Awatar użytkownika
Slusarz
Posty: 321
Rejestracja: 20 cze 2006, 22:00:46
Reputacja: 12
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux 1024x768
Kontakt:

Postautor: Slusarz » 13 wrz 2007, 21:47:34

Już kiedyś tego używałem i jest bardzo przydatne :), ale nigdy bym nie wpadł na pomysł, że jeżeli nie działa to includowanie do innego pliku coś da...

Szukaj w spam liście, gmail podobno często blokuje maile :/...
vikal
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: vikal » 13 wrz 2007, 21:51:31

Slusarz WroteColonSzukaj w spam liście, gmail podobno często blokuje maile ...

Czesto blokuje spam, zwyklych maili mi nie blokuje. Chyba to wina cba


===EDIT===
Tak, wiec EOT
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, 10:11:40 przez vikal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Emdek
Admin forum
Posty: 412
Rejestracja: 06 lip 2005, 21:02:59
Reputacja: 7
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Linux 1280x1024
Kontakt:

Postautor: Emdek » 14 wrz 2007, 09:05:03

Vikal, przypadkami wielu osób ;-).
Ale teraz jest już to też w odpowiednim dziale.

Co do maili i problemów w ogóle, to zanim kochana telekomunikacja nie ruszy swoich czterech liter, to Juice nie będzie mieć sieci, a bez niej to za wiele nie zrobi...

Ale to znany problem, więc EOT.
Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
http://otter-browser.org
Wykladowca
Posty: 40
Rejestracja: 08 mar 2006, 19:49:51
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1280x960

Postautor: Wykladowca » 15 wrz 2007, 20:25:40

Nie pomaga na krytyczne błędy, jak np. brak ";". Nie można by włączyć raportownia błędów krytycznych?
Awatar użytkownika
Slusarz
Posty: 321
Rejestracja: 20 cze 2006, 22:00:46
Reputacja: 12
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: Slusarz » 15 wrz 2007, 21:42:12

To powinno pomóc:

CodeColon Select All Code

error_reporting(E_STRICT | E_ALL); 

Tak wyczytałem na szybko z manuala - podobno tylko E_STRICT nie wchodzi w skład E_ALL i podobno w wersji 6 PHP ma się to zmienić...
Crashowiak
Posty: 57
Rejestracja: 07 lip 2008, 10:03:08
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://www.spyroworld.cba.pl/news.php
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x720
Kontakt:

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Crashowiak » 02 lut 2009, 22:04:05

Jeszcze żeby było napisane gdzie ten kod wstawić to już super...
Webdesigner
Posty: 1803
Rejestracja: 26 mar 2008, 15:55:03
Reputacja: 89
Lokalizacja: /dev/null/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1440x900

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Webdesigner » 02 lut 2009, 22:24:12

Na samym początku pliku, który chcesz sprawdzić.
Image
Crashowiak
Posty: 57
Rejestracja: 07 lip 2008, 10:03:08
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://www.spyroworld.cba.pl/news.php
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x720
Kontakt:

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Crashowiak » 03 lut 2009, 15:31:18

Webdesigner WroteColonNa samym początku pliku, który chcesz sprawdzić.

nie działa...
Webdesigner
Posty: 1803
Rejestracja: 26 mar 2008, 15:55:03
Reputacja: 89
Lokalizacja: /dev/null/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1440x900

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Webdesigner » 03 lut 2009, 17:54:21

To pokaż pierwsze 10 linii.
Image
monk
Posty: 556
Rejestracja: 11 sty 2009, 12:14:57
Reputacja: 5
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: monk » 03 lut 2009, 17:56:02

To wrzuć za:

CodeColon Select All Code

include('maincore.php'); 
Crashowiak
Posty: 57
Rejestracja: 07 lip 2008, 10:03:08
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: http://www.spyroworld.cba.pl/news.php
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1280x720
Kontakt:

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Crashowiak » 03 lut 2009, 18:00:40

Zamieniłem i nic... :/
Webdesigner
Posty: 1803
Rejestracja: 26 mar 2008, 15:55:03
Reputacja: 89
Lokalizacja: /dev/null/
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Linux 1440x900

Re: Jak włączyć wyświetlanie błędów PHP na stronie

Postautor: Webdesigner » 03 lut 2009, 18:08:46

Pokaż pierwsze 10 linii. Pewnie coś źle wkleiłeś/parse.
Image

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość