[FAQ] Jak skonfigurować klienta FTP?

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768
Kontakt:

[FAQ] Jak skonfigurować klienta FTP?

Postautor: Monstrual » 24 wrz 2005, 16:41:43

Wiele osób mimo tego, że już o tym było wielokrotnie wspominane, ma problemy z odnalezieniem topicu, który wyjaśniałby sprawę dogłębnie. Kez przykładowo napisał temat jak wgrać stronę, jednakże po jego lekturze wciąż można mieć problemy, bo nie dla wszystkich sprawa jest jasna.

Czym jest klient FTP? Do czego on służy?

:arrow: Otóż jest to program, którego zadaniem jest wspomóc nas w przeniesieniu naszej strony na serwer. Wyglądem niekiedy przypomina po prostu rozbudowaną przeglądarkę plików. Do połączenia się z serwerem aplikacja potrzebuje kilku informacji, które zazwyczaj uzyskasz w emailu potwierdzającym założenie konta hostingowego lub też na stronie z plikiem FAQ danego providera. Oto dane jakie potrzebujesz:

1) nazwa serwera ftp (hosta)
2) nazwa użytkownika*
3) hasło użytkownika


Image

Tutaj, na cba, host to cba.pl, nazwą użytkownika natomiast jest NAZWA KONTA FTP w formie login2@login.cba.pl, a hasłem nie jest hasło do panelu, ale również te, które podałeś przy zakładaniu konta FTP. Na koniec zaznaczę, że najlepszym ustawieniem jest korzystanie z trybu pasywnego przy łąćzeniu się z serwerem, nawet jeśli nie jesteś za zaporą. Tryb ten możesz włączyć w odpowiednim okienku ustawień progamu.

Konfiguracja ftp na przykładzie Total Commander dostępna pod adresem:
:arrow: http://totalcmd.pl/faq/7

Najlepsze programy ftp to:
:arrow: SmartFTP - http://smartftp.com/
:arrow: FlashFXP
:arrow: Total Commander - http://totalcmd.pl/
:arrow: FileZilla

Wyżej wymienione klienty FTP możesz ściągnąć z odpowiednich stron - pobieralni lub też ze stron producenta. Na stronach też zazwyczaj można znaleźć obszerne FAQ dotyczące instalacji, konfiguracji i obsługi danych programów. Jeżeli nie znasz adresów tego typu stron, wystarczy, że w wyszukiwarce google.pl wpiszesz nazwę programu, a zostanie ci wyświetlona lista ze stronami, na których możesz go znaleźć i z pomocnymi wskazówkami.

* Czym lub kim jest U¯YTKOWNIK FTP?

Otóż, na początek czym jest konto ftp. Moi drodzy, jak wiecie, dane, które "wgrywacie do internetu", muszą gdzieś trafiać. Oczywistym też powinno być, że miejscem docelowym winien byc inny komputer, specjalnie do tego przeznaczony. Jest to tzw. komputer globalny, który ma sporą moc obliczeniową i jest przystosowany odpowiednio do tego, by umieszczać na nim sporo danych i do tego, by duza ilość użytkowników mogła z nich korzystać i je przetwarzać. Inną, bardziej znaną nazwą i bardziej poprawną, jest serwer. Oprócz sporej mocy obliczeniowej, musi byc podłączony do wysoce wydajnego łącza, tak by prędkość operacyjna (przepustowość) była wystarczająca dla grona klientów (użytkowników pobierających). Na koniec musi byc dostepny pod jakimś "adresem", ku temu służy nr IP. Za pomocą tegoż nru, my, zwyczajni użytkownicy, możemy korzystać z tego serwera, przechowywac na nim pliki (na wydzielonym obszarze), a także je pobierać. Aby jednak nie musieć wpisywać stosunkowo niewygodnego ciągu liczb, podpina się tzw. domenę. U nas taką domeną jest cba.pl, a więc w konfiguracji klienta ftp wpisujemy te dane jako host. Host jest trzecią nazwą , którą możemy okreslić komputer, ale bardziej precyzyjną. pochodzi od komputera hostującego, czyli przechowującego nasze dane. Użytkownik ftp, to w pewnym sensie my, jako pojedyncze jednostki. Dostajemy na takim serwerze obszar, na którym możemy pliki składować i skąd inni moga je ściągać. Uzytkujemy ten obszar, stajemy się więc jego U¯YTKOWNIKIEM.. Dostajemy więc dane uzytkownika, które sami sobie wybieramy przy zakadaniu konta ftp, czyli obszaru użytkowanego. Dzięki tym danym, organizacja serwera jest możliwa, bo do każdego KONKRETNEGO usera przyporządkowany jest konkretny przydział. I taką własnie funkcję spełniają. Prościej wytłumaczyć nie mogłem, mam nadzieję, że jest to dla was zrozumiałe.

Pozdrawiam

Image
Ostatnio zmieniony 19 mar 2006, 14:19:12 przez Monstrual, łącznie zmieniany 8 razy.
Image
Awatar użytkownika
ZeroKelvin
Posty: 734
Rejestracja: 16 sie 2005, 23:04:29
Reputacja: 2
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Linux
Kontakt:

Postautor: ZeroKelvin » 24 wrz 2005, 16:45:28

Najlepiej jak by ktoś to przyszpilił albo zrobił z tego ogłoszenie...
those who watch their backs meet death from the front
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 24 wrz 2005, 16:51:49

Ja tylko dodam, ze dobry jest tez FileZilla to jest jedyny, ktory u mnie dziala bez zadnych problemow tak jak powinien...

dodam jeszcze cos do tych nazw kont...
jezeli PRZYKLADOWO posiadamy strone pod adresem: www.przyklad.cba.pl
i utworzylismy konto ftp o nazwie: moje@przyklad.cba.pl to nazwa uzytkownika to wlasnie to: moje@przyklad.cba.pl a haslo takie, jakie stworzylismy dla tego konta . . .
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 24 wrz 2005, 17:25:14

FileZilla dodana, a co do kont FTP, o tym już jest...
nazwą użytkownika natomiast jest NAZWA KONTA FTP w formie login2@login.cba.pl, a hasłem nie jest hasło do panelu, ale również te, które podałeś przy zakładaniu konta FTP.
Image
Awatar użytkownika
EngCentre
Przyjaciel CBA
Posty: 1214
Rejestracja: 02 sie 2005, 04:35:23
Reputacja: 7
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Postautor: EngCentre » 24 wrz 2005, 18:06:30

wiem, ze jest, ale ja dalem przyklad.. teraz jest to dwa razy napisane takze nikt nie powie, ze nie doczytal . . . ;)
The Beatles rule ! ! !
Awatar użytkownika
Arctos
Posty: 40
Rejestracja: 16 wrz 2005, 16:08:59
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: reddragon.cba.pl
Lokalizacja: 8!41Y$70K
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Arctos » 01 paź 2005, 17:11:51

EngCentre WroteColonJa tylko dodam, ze dobry jest tez FileZilla to jest jedyny, ktory u mnie dziala bez zadnych problemow tak jak powinien...

Zgadzam się. U mnię też tylko FileZilla działa prawidłowo, a pozostałe hasła nie trawiął i tylko Nick: OK, Password: FAILED. Gorąco polecam FileZilla.
Dozo Yoroshiku Onegaishimasu Minna Ningen Suki DRAGON BALL. Watashi mo Porandu-jin desu.
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 02 paź 2005, 12:57:14

U mnie działają wszystkie, kwestia umiejętności skonfigurowania klienta... Tak więc, prosze się nie powtarzać.
Image
Drax
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2005, 09:09:27
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows 1024x768

Postautor: Drax » 22 paź 2005, 09:25:43

Napisałem to tu bo gdzie indziej sie nie da, wrzuciłem strone menagerem plików, index nazywa sie index.htm włączem strone i nic nie mozna wyświetlić strony co robić?? adres strony- www.wrotafantasy.cba.pl
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Internet Explorer Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 22 paź 2005, 10:03:36

Wyświetla się standardowy index.html, usuń i wgraj swój własny.
Image
magic
Posty: 365
Rejestracja: 14 gru 2005, 18:38:24
Reputacja: 3
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows

Postautor: magic » 30 gru 2005, 14:52:22

Dobrze, że podałeś SmartFTP, bo to naprawdę dobry klient, ale jak już napisałeś - kwestia umiejętności i konfiguracji.
Ja np. jak cokolwiek zainstaluje zaraz za opcje się biorę, by dostosować cos do własnych potrzeb.
Joomla! Fun! - Joomla! Jest Fajna - Coming soon... [ Nadchodzi... ]
Nie bój siê kliknąÃ¦...
Pomogłem :?: - Pochwal mnie plusem :!:
wrxsti
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2006, 20:26:25
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Postautor: wrxsti » 02 lut 2006, 20:29:49

Mam skonfigurowanego Total Commandera 6.03a i nie moge się połączyć z ftp-em jaki może być tego powód ?? proszę o odpowiedz. Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Mati
Posty: 1016
Rejestracja: 20 sie 2005, 14:47:10
Reputacja: 15
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows

Postautor: Mati » 02 lut 2006, 20:42:01

Może coś pomyliłeś podczas konfiguracji, sprawdź ponownie wprowadzone dane.
No i co? Konwersja bazy wyjadła mi polskie znaki z podpisu. Kto¿ bÂdzie musiaà za to odpowied¿Ã...
Awatar użytkownika
Monstrual
Posty: 2417
Rejestracja: 05 sie 2005, 15:06:08
Reputacja: 35
Lokalizacja: G-dz
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows
Kontakt:

Postautor: Monstrual » 02 lut 2006, 20:53:34

sprawdzałem kilka kont ftp, na roznych kontach cba, i wszystkod ziała jak nalezy. Widocznie źle skonfigurowałeś.
Image
skandynawia
Posty: 13
Rejestracja: 15 lut 2006, 22:21:11
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1024x768

Postautor: skandynawia » 15 lut 2006, 22:30:47

a jak mam stworzyc sobie konto ftp na serwerze w panelu?
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Postautor: fuma » 15 lut 2006, 22:47:31


Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość