[FAQ] Jak skonfigurować klienta FTP?

FAQ - zanim zapytasz.
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
hipekk
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2008, 16:29:08
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1680x1050

Postautor: hipekk » 25 lut 2008, 16:33:09

Ludziska co sie dzieje z tym FTP... ?

Jestem pewny że wspiuje dobre dane a zawsze mam błąd "530 Uwierzytelnienie nie powiod³o siê, wybacz".
Co ciekawsze.. wpisujac jakiś login który na 100 @ nie istnieje np. "fseoufbseoub" dostaje odpowiedz: "331 U¿ytkownik fseoufbseoubxkjvbdri OK. Wymagane has³o" no a poźniej bład 530.. :/

Moja nazwa to "zespolservis.cba.pl".
Próbowałem zakłądać nowe konta FTP, zmianiać hasła itp. Próbowałem na TC, FileZilla, Opera, Internet Explorer...
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 25 lut 2008, 16:41:38

chwilowe problemy z serwerem o ktorych glosno od dwu dni...
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 08 mar 2008, 14:12:37

upewnij sie, ze port 21 nie zostal zablokowany przez administratora sieci
Awatar użytkownika
Zandalor
Posty: 154
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:54:00
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Postautor: Zandalor » 08 mar 2008, 14:17:36

Port 21 dodany do wyjątków zapory na obydwu komputerach, na komputerze udostępniającym internet, ftp działa ciągle. Z komputera korzystającego z udostępnianego neta próbowałem sie połączyć FileZillą, Total Commanderem, Dreaweaverem, w obydwu trybach (aktywnym i pasywnym), dane wpisuję na pewno dobre.
Sprawdź swoje IQ

Z dniem 16 Maja 2008 r. przeszedłem na inny(zagraniczny) hosting. Żegnam całe CBA i dziękuję za cierpliwość forumowiczów ;)
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 08 mar 2008, 14:20:18

probowales utworzyc nowe konto ftp w panelu administracyjnym twojego konta?
Awatar użytkownika
Zandalor
Posty: 154
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:54:00
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Postautor: Zandalor » 08 mar 2008, 14:23:07

---------- 15:21 08.03.2008 ----------

Już próbowałem na kilku kontach. Ale spróbuję powyłączać firewalla na obydwu kompach.

---------- 15:23 ----------

Z wyłączonymi firewallami też nie działa.
Sprawdź swoje IQ

Z dniem 16 Maja 2008 r. przeszedłem na inny(zagraniczny) hosting. Żegnam całe CBA i dziękuję za cierpliwość forumowiczów ;)
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 08 mar 2008, 14:27:28

mozesz wkleic loi z klienta ftp?
przytulanek81
Posty: 115
Rejestracja: 01 wrz 2005, 23:47:47
Reputacja: 0
Lokalizacja: Białystok
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: przytulanek81 » 08 mar 2008, 14:29:35

Może komputer udostępniający neta blokuje port 21? tzn w ustawieniach udostępniania sieci może jest zablokowany ftp
Zapraszamy do strony z opisami do gg www.statusek.xorg.pl/index.html
Awatar użytkownika
Zandalor
Posty: 154
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:54:00
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Postautor: Zandalor » 08 mar 2008, 14:29:50

fuma WroteColonmozesz wkleic loi z klienta ftp?


Dobrze, tylko powiedz co to loi.
Sprawdź swoje IQ

Z dniem 16 Maja 2008 r. przeszedłem na inny(zagraniczny) hosting. Żegnam całe CBA i dziękuję za cierpliwość forumowiczów ;)
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 08 mar 2008, 14:34:16

logi to bic innego jak informacje o tym co program w danym momencie robi. Kazdy dobry klient ftp zapisuje takie informacje w plikach tekstowych. W total commander jest to np plik tcftp.log w katalogu C:\Programy\TC PowerPack\temp (zalezy w jakim miejscu program jest zainstalowany)
Awatar użytkownika
Zandalor
Posty: 154
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:54:00
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Postautor: Zandalor » 08 mar 2008, 14:50:43

Chyba znalazłem:
FileZilla:
Status: Znajdowanie adresu IP dla cba.pl
Status: £ączenie do 85.232.232.38:21...
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Status: Oczekiwanie na ponowienie...
Status: Znajdowanie adresu IP dla cba.pl
Status: £ączenie do 85.232.232.38:21...
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Status: Oczekiwanie na ponowienie...
Status: Znajdowanie adresu IP dla cba.pl
Status: £ączenie do 85.232.232.38:21...
Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem

Total Commander:
----------
Connect to: (08-03-2008 14:46:22)
hostname=cba.pl
username=zandalor@einhasad.com
startdir=
cba.pl=85.232.232.38
OFFLINE
Sprawdź swoje IQ

Z dniem 16 Maja 2008 r. przeszedłem na inny(zagraniczny) hosting. Żegnam całe CBA i dziękuję za cierpliwość forumowiczów ;)
Awatar użytkownika
fuma
Przyjaciel CBA
Posty: 11168
Rejestracja: 01 sie 2005, 14:57:56
Reputacja: 201
Lokalizacja: z jajka niespodzianki :P
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1600x1200

Postautor: fuma » 08 mar 2008, 14:58:54

wiele jednak te logi nie daja. Mozliwe, ze sa jakies problemy z ftp dla doment pierwszego rzedu ale pewien nie jestem. Poki co przyjdzie nam czekac na Juice'a

--edit--
a mozesz sie laczyc z innymi serwerami poza cba?
przytulanek81
Posty: 115
Rejestracja: 01 wrz 2005, 23:47:47
Reputacja: 0
Lokalizacja: Białystok
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Postautor: przytulanek81 » 08 mar 2008, 15:38:59

Z tego co się doczytałem to z kompa udostępniającego net się łączy z ftp na cba.pl, a z kompów na które jest udostępniany net nie łączą się z ftp, tak jakby ten komp główny blokował ftp
Zapraszamy do strony z opisami do gg www.statusek.xorg.pl/index.html
hipekk
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2008, 16:29:08
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Windows 1680x1050

Postautor: hipekk » 08 mar 2008, 17:15:22

Ja też w dalszym ciągu nie moge sie zalogować na FTP

Mój log z TC:

CodeColon Select All Code


Connect to
: (2008-03-08 17:09:51)
hostname=cba.pl
username
=admin@zespolservis.cba.pl
startdir
=
cba.pl=85.232.232.38
220
-FTP server ready.
220 To jest prywatny system Bez anonimowych logowań
USER admin
@zespolservis.cba.pl
331 Użytkownik admin
@zespolservis.cba.pl OKWymagane hasło
PASS 
***********
421 Nie można uaktywnić bezpiecznego więzienia chroot()
RetryWait 2 sec
cba
.pl=85.232.232.38
220
-FTP server ready.
220 To jest prywatny system Bez anonimowych logowań
USER admin
@zespolservis.cba.pl
331 Użytkownik admin
@zespolservis.cba.pl OKWymagane hasło
PASS 
***********
421 Nie można uaktywnić bezpiecznego więzienia chroot()
RetryWait 5 sec
cba
.pl=85.232.232.38
220
-FTP server ready.
220 To jest prywatny system Bez anonimowych logowań
USER admin
@zespolservis.cba.pl
331 Użytkownik admin
@zespolservis.cba.pl OKWymagane hasło
PASS 
***********
421 Nie można uaktywnić bezpiecznego więzienia chroot() 
Awatar użytkownika
Zandalor
Posty: 154
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:54:00
Reputacja: 3
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1680x1050

Postautor: Zandalor » 08 mar 2008, 22:50:08

fuma kiedy próbowałem wejść na ftp na innym serwisie było tak samo, chyba przytulanek81 ma rację.
Sprawdź swoje IQ

Z dniem 16 Maja 2008 r. przeszedłem na inny(zagraniczny) hosting. Żegnam całe CBA i dziękuję za cierpliwość forumowiczów ;)

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości