Kilka pytań o przenoszenie strony

Pytania dotyczące hostingu w CBA.PL oraz inne sprawy doczyczące korzystania z niego.
Nie należy tutaj zgłaszać problemów!
trocheozyciu
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2013, 21:31:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: trocheozyciu.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: trocheozyciu » 06 sie 2013, 10:49:45

Witam.
Stronę na cba mam od kilku miesięcy, ale od dłuższego czasu planuję przenieść się na płatną domenę .pl
Stoję jednak przed dylematem. Chciałbym wykupić najtańszy hosting na ovh.pl gdzie w zestawie jest również domena. Wszystko było by pięknie, gdyby nie fakt, że całe wypozycjonowanie starej strony ległoby w gruzach.
Drugą opcją jest kupienie samej domeny, ale czy wtedy bezproblemowo mógłbym ją podpiąć pod hosting na cba, żeby była ona jako główny adres? Czyli, żeby po wpisaniu strona.cba.pl wyświatlał się link strona.pl
Najlepszą opcją było by wykupienie hostingu na ovh, a na stronie z cba ustawić przekierowanie 301, ale jest to chyba tutaj zabronione (?)
Tak więc proszę o jakąś poradę.
trocheozyciu.cba.pl - blog lifestylowy
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Venite » 06 sie 2013, 12:05:13

Bezproblemowo. Tzn:
w htaccess ustawiasz przekierowanie 301 z domena.cba.pl na domena.pl (to jest dozwolone, bo kierujesz na adres, który przecież jest na cba - po prostu informujesz, że strona została przeniesiona pod ten adres).

W ustawieniach skryptu również musisz poszukać opcji adresu i pozmieniać je odpowiednio.

Jak najbardziej jest to możliwe.

1) ustawiasz u operatora DNS-y na ns1.cba.pl i ns2.cba.pl
2) czekasz kilka godzin
3) w panelu cba.pl ustawiasz w sekcji domen alias, gdzie wybierasz końcówkę "własna", wklepujesz nazwę swojej domeny i dodajesz
4) czekasz do 48 godzin. Do tego czasu Twoja domena .pl powinna być dostępna dla Twojej strony.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
trocheozyciu
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2013, 21:31:18
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: trocheozyciu.cba.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: trocheozyciu » 06 sie 2013, 17:44:03

Dzięki za odpowiedź : ) Myślę, że kupienie samej domeny będzie na razie najlepszą opcją.
A nie wiesz może jak sprawa wygląda z przeniesieniem później hostingu? Tzn. boję się, że hosting cba może mi za rok nie wystarczyć, więc czy bez większych problemów uda mi się go przenieść na np. ovh bez zmiany domeny?
trocheozyciu.cba.pl - blog lifestylowy
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1440x900

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Venite » 06 sie 2013, 18:01:21

Tak - wykupiona przez Ciebie domena jest Twoja i możesz ją przedelegować. O ile zachowasz spójność treści (po prostu przeniesiesz stronę w niewiele zmienionym stanie), dla Google w pozycji strony nie zrobi to różnicy.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1204x677
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 15 sie 2015, 11:26:14

ja mam podobne pytanie związane z przeniesieniem, jednak co zrobić i jaki to będzie miało wpływ na pozycjonowanie mojej strony. Mam w cba.pl stronę z taką końcówką pozycja w google jest na dobrym poziomie, do tego mam alias com.pl wykupiony narazie nie wypozycjonowany. W przyszłości chciałbym by com.pl było tak dobrze wypozycjonowane jak cba.pl w mojej stronie.
Chciałbym przenieść w obecnej chwili swoją stronę na wykupiony alias com.pl ją jako stronę główną a cba.pl zostawić jako alias - czy jest to możliwe, w jaki sposób i jakie będą tego kosekwencje w pozycji google czy zmiana wpłynie znacząco na pozycjonowanie.
Surfcasting
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Piotr GRD » 15 sie 2015, 19:26:44

@ krzysiekj24
Doradzam przekierowanie HTTP 301 starych adresów na nowy. W ten sposób wszystko co masz do tej pory zindeksowane w ciągu kilku tygodni/miesięcy (zależy jak często Twoje strony są przez Google odwiedzane i jak wiele ich jest) przejdzie na nową domenę. Podobnie z odwiedzającymi stronę ludźmi - każdy trafiający na stary adres (np. z jakichś starych linków istniejących tu i tam) zostanie automatycznie przeniesiony na nowy.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1204x677
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 16 sie 2015, 08:37:51

co muszę więc zrobić jako amator żeby to przekierowanie zrobić wiem że pewno w google są jakieś podpowiedzi jednak proszę o prostą instrukcję z którą sobie poradzę. Jeżeli takie przekierowanie jest to dobry pomysł nie chciałbym stracić indeksowania.
Surfcasting
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Piotr GRD » 16 sie 2015, 13:46:05

Najłatwiej:

W panelu CBA dodaj nową domenę do już istniejącego konta hostingowego. W ten sposób unikniesz konieczności kopiowania plików, baz danych itd., wszystkie pliki dostępne będą zarówno pod jednym jak i drugim adresem.

Gdy strona będzie już dostępna pod nowym adresem (po rozejściu się zmian DNS) sprawdź konfigurację używanego przez siebie oprogramowania (jeśli używasz jakichś gotowych rozwiązań). Nie w każdym przypadku, ale często konieczna jest zmiana w konfiguracji skryptu nazwy używanej domeny (szczegóły zależą od tego jaki to skrypt).

Stwórz plik o nazwie .htaccess (kropka na początku) jeśli taki nie istnieje lub edytuj plik już istniejący i na jego początku umieść zawartość:

CodeColon Select All Code

RewriteEngine on
RewriteBase 
/
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^domena\.com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://domena.com.pl/$1 [R=301,L]   

* 2015-08-17 08:12 - Poprawiono mały błąd w kodzie powyżej.


Jeśli chcesz jednak stworzyć nowe konto hostingowe, to musisz skopiować pliki, bazy danych, zmienić konfigurację używanych skryptów na nowym koncie, a wskazany plik .htaccess z przekierowaniem umieścić na starym koncie.


UWAGA: zgodnie z regulaminem CBA zabronione jest automatyczne przekierowywanie stron z CBA na inne. Dopuszczalne więc to będzie jedynie, gdy docelowa nowa domena znajduje się nadal na serwerach CBA.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2015, 08:12:31 przez Piotr GRD, łącznie zmieniany 2 razy.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 16 sie 2015, 18:12:52

[quote="Piotr GRD"]


Stronkę mam na SMF http://surfcasting.cba.pl/index.php chcę zmienić na .com.pl lub eu. mam wykupiony już alias www.surfcasting.com.pl
wolałbym przenieść na inne serwery z uwagi na opinie osób o serwerach, jak i koszta przy przedłużaniu, jednak myślę że z kopiowaniem tego wszystkiego nie dałbym rady(lub przysporzyło by wiele problemów i raczej będę musiał wybrać wariant pierwszy. Obawiam się tylko że strona spadnie w rankingach narazie jest tylko pozycjonowana po adresie .cba pod słowo surfcasting, inne nazwy związane z wędkarstwem znacznie gorzej wypadają.
ps.
co oznacza (po rozejściu się zmian DNS)?
Surfcasting
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Piotr GRD » 16 sie 2015, 19:27:12

W uproszczeniu:

System DNS opiera się w dużej mierze na tzw. "cache'u", czyli tymczasowych kopiach rozsianych tu i tam. W chwili, gdy decydujesz się na zmianę dla wybranej domeny i kierujesz ją na ten czy inny serwer, zmiana nie jest natychmiastowa, konieczne jest, aby wszystkie kopie tymczasowe się przedawniły i wpisy zostały pobrane ponownie z oryginalnego źródła. Czas potrzebny na to zależy oczywiście od wielu czynników, głownie tego co i w jaki sposób jest zmieniane. Cokolwiek nie byłoby jednak zmieniane, to dla domen *.pl jest to maksymalnie 24 godziny, dla domen *.com 48 godzin, choć z reguły dzieje się to znacznie szybciej. A posiadanie właściwej wiedzy i wykonanie zmian w sposób odpowiednio wcześniej zaplanowany może przyspieszyć proces do zaledwie kilku minut.



Patrząc na Twoje adresy... A więc masz już nową domenę podpiętą i działającą. Poszperaj więc w panelu konfiguracyjnym SMF i zmień używaną domenę. Gdy forum będzie już prawidłowo działać na niej stwórz wspomniany wyżej .htaccess, w ciągu tygodni/miesięcy Google i inni "przeindeksują" wszystko na nowy adres. Nie zmienisz oczywiście istniejących już w sieci linków, ale nowe osobiście tworzyłbym już dla nowego adresu.

Co do kosztów... Pamiętaj, że (w przypadku *.com.pl, bo oczywiście nie *.cba.pl) istnieje pełna rozdzielność domeny i hostingu. Nazwę domeny możesz mieć wykupioną u innego usługodawcy, hosting u innego. Koszta domeny i hostingu traktuj rozdzielnie i sam oceń gdzie co i jak Ci się kalkuluje.

Ewentualne przenosiny nie są aż tak skomplikowane jak mogłoby się to zdawać, ale pewna wiedza jest oczywiście potrzebna.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1204x677
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 16 sie 2015, 21:37:50

Na obecną chwilę jak czekałem na twoją odpowiedź wstawiłem ten plik w formie
Kod:
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^surfcasting.\com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://surfcasting.com.pl/$1 [R=301,L]

jednak wyskoczyło coś takiego

Przepraszamy, błąd serwera. Prawdopodobnie w pliku .htaccess użyto błędnej opcji.

na obecną chwilę w panelu konfiguracyjnym smf nie znalazłem opcji zmiany adresu może coś przeoczyłem.



ps. właśnie znalazłem możliwość zmiany adresu.

Image

sam się zastanawiam czy dobrze robię zmieniając na com.pl i jak to wpłynie na moją stronę czy aby pozytywnie i czy warto się w to pchać, czy zyskam lepsze indeksowanie i pozycję mojej strony w google i na innych wyszukiwarkach takich jak yahoo i bing i czy raczej stracę. koszta utrzymania też są ważne jednak cały wkład w "pozycje" jeszcze chyba ważniejszy.
wiem że strona mogłaby lepiej wyglądać i mieć lepsze miejsca w rankingu jednak tak to jest jak człowiek dopiero się uczy co i jak i nie jest fachowcem w tych sprawach.


jak dałem tak i zmianę w smf na com.pl

RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^surfcasting.\com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://surfcasting.com.pl/$1 [R=301,L]

to wyszło tak


Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek.
Surfcasting
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Piotr GRD » 17 sie 2015, 08:10:48

Przepraszam, powieliłeś moją pomyłkę. Odwrotny ukośnik przed kropką, a nie po niej.

CodeColon Select All Code

RewriteEngine on
RewriteBase 
/
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^surfcasting\.com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://surfcasting.com.pl/$1 [R=301,L]  



Lepsza pozycja? Nie sądzę. W najlepszym wypadku odrobinę, jeśli to osobne domeny traktowane są lepiej niż subdomeny. Może nawet odrobinę gorzej, jeśli pozycja domeny głównej cba.pl wpływa również na pozycję subdomen. Nie wiem tego, to są drobne niuanse zauważalne wyłącznie przez osoby, które cały swój czas poświęcają na analizę tych spraw, ja do nich nie należę.

Pomijając powyższe - przekierowanie 301 powinno sprawić, że wszystko co masz na jednej domenie powinno przejść na drugą w niezmienionej formie na przestrzeni tygodni lub miesięcy (przez czas jakiś niektóre strony będą już zaindeksowane na nowej, niektóre wciąż na starej domenie, przerzucane będą stopniowo w miarę jak będą odwiedzane ponownie).

Z całą pewnością uniezależniasz się od usługodawcy, zyskujesz swobodę ruchu. I zaczynasz pracować na siebie, wyłącznie na swoją własną domenę, a nie - po części - na pozycję domeny głównej, w której masz subdomenę.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 17 sie 2015, 09:48:35

przekierowanie nie wychodziło mi dopiero jak usunąłem ten wykrzyknik przed ^surfcasting.\com\.pl$ , czy dobrze zrobiłem? po co ten wykrzyknik jest?

RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^surfcasting.\com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://surfcasting.com.pl/$1 [R=301,L]


teraz wydaje mi się że przekierowuje chociaż zauważyłem w innej przeglądarce niż firefox brak niektórych zdjęć w aktualnościach itp. zastanawiam się czego to przyczyna czy przeglądarki czy przekierowania.
czy po adresie http://surfcasting.com.pl/index.php
ten napis index.php musi występować?


co powinienem zrobić po przekierowaniu? czy jeszcze coś mogę poprawić? zmienić? mam jeszcze problem z dodatkami, ale to już w innym temacie postaram się poruszyć.
Surfcasting
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: Piotr GRD » 17 sie 2015, 18:20:09

Nie, nie, nie. Wykrzyknik ma być. A jedynie przesuń wspomniany ukośnik, ma być przed kropką, a nie po niej. To była moja pomyłka w moim pierwszym poście, którą powieliłeś. Przepraszam.
!^surfcasting.\com\.pl$
==>
!^surfcasting\.com\.pl$

Wykrzyknik na początku oznacza logiczne NIE. Czyli jeśli HTTP_HOST jest różny od tej domeny, wówczas wykona przekierowanie. Jeśli domena jest jaka ma być, przekierowanie nie jest wykonywane.

W .htaccess "index.php" nie umieszczasz. "$1" na końcu zarządza wszystkim co jest w adresie. Czyli przekierowane zostają wszystkie strony, a nie tylko główna, a także obrazki, pliki .css, .js i inne.
staradomena/ => nowadomena/
staradomena/index.php => nowadomena/index.php
staradomena/innajakaśpodstronalubobrazek => nowadomena/innajakaśpodstronalubobrazek

Natomiast na forum samym w sobie to jaki adres masz w użyciu zależy od skryptu (SMF).

W przypadku problemów z jakimikolwiek obrazkami - zaglądaj do źródła strony i sprawdzaj adresy obrazków czy są prawidłowe (i na nowej domenie). Jeśli na starej, lub w ogóle błędne, to znaczy, że coś nadal wymaga zmiany w ustawieniach SMF, w ustawieniach dodatków, lub po prostu w treści, jeśli to w niej "na sztywno" zapisane były linki/adresy do obrazków itp.

Z tym ostatnim ja osobiście radzę sobie zawsze masowo: eksportując bazę danych, w pliku *.sql dokonując automatycznie zamiany wszystkich adresów przy użyciu np. Notepad++, a następnie importując bazę danych. Trzeba to jednak wykonać w sposób przemyślany, by nie namieszać.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
krzysiekj24
Posty: 45
Rejestracja: 29 paź 2014, 14:11:29
Reputacja: 0
Lokalizacja: Dziwnówek
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1204x677
Kontakt:

Re: Kilka pytań o przenoszenie strony

Postautor: krzysiekj24 » 17 sie 2015, 20:03:34

poprawie ten wykrzyknik zobaczę co będzie

---- EDIT ----

dałem tak i jest ok. narazie google webmaster nie indeksuje mi tej strony zrobiłem mapę i dodałem ale narazie ani jednej stronki z nowego adresu poprzednie w 70%-80% .


RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^surfcasting\.com\.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://surfcasting.com.pl/$1 [R=301,L]
Surfcasting

Wróć do „Dyskusja na temat CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość