Co zmienić w hostingu cba.pl?

Pytania dotyczące hostingu w CBA.PL oraz inne sprawy doczyczące korzystania z niego.
Nie należy tutaj zgłaszać problemów!
ashidokunn
Posty: 18
Rejestracja: 02 lis 2013, 10:09:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: google.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: ashidokunn » 13 lis 2013, 14:01:02

Edytor html z podglądem ? :S
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: DeaDriam » 14 lis 2013, 15:31:20

zeferu WroteColonA na co to komu?

to bys zmienil?nie?to co wnosisz innego?
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
ashidokunn
Posty: 18
Rejestracja: 02 lis 2013, 10:09:30
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: google.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: ashidokunn » 14 lis 2013, 15:52:27

Jeżeli się nie domyślisz to podpowie że chodzi o dodanie bo takiej funkcji jeszcze nie ma :lol:
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: DeaDriam » 14 lis 2013, 15:57:39

ashidokunn WroteColonJeżeli się nie domyślisz to podpowie że chodzi o dodanie bo takiej funkcji jeszcze nie ma

wpierw musi wiedziec co to jest,a widac ze nie ma pojecia :lol:
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: rkd77 » 14 lis 2013, 16:59:21

Filemanager ma edytor html z podglądem. Używa kodowania iso.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Ogyb
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2013, 21:36:08
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: test.j.pl
Lokalizacja: Ustroń
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1440x900
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Ogyb » 09 sty 2014, 16:58:16

Link do regulaminu na stronie CBA.pl :P Bo musiałem aż na forum szukać!:] Tak tak, niektórzy czytają regulaminy;) Gdzieś poza FAQ aby się w oczy rzucał;) Większość ludzi ma chyba już taką rozdzielczość że na tej niebieskiej belce można więcej upchnąć? No i "Panel" jest chyba średnio potrzebny tam? tzn wystarcza logowanie to które z lewej jest.

Może jeszcze możliwość płatnej zmiany domeny głównej?:) np jak siedzimy w j.pl to możliwość zapisania jej jako główna?:]

Ps. PIWIK tak mocno obciąża serwer, że nie ma go w auto instalatorze?:)
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Piotr GRD » 24 sty 2014, 09:53:48

Zastanawiam się, czy nie warto byłoby włączyć domyślnie wyświetlania błędów.

Kto się zna, oczywiście wstawia sobie odpowiednio error_reporting();

Ale laicy często przychodzą na forum z informacją "strona się nie wyświetla / jest tylko reklama / biała strona". W tym momencie interweniować musi administrator, bo inni użytkownicy mogą jedynie snuć domysły co do przyczyny problemu. Gdyby jednak wyświetlany był konkretny błąd, wówczas w wielu przypadkach pomoc innych użytkowników - rozumiejących błąd i potrafiących wysnuć wnioski co do jego przyczyny - byłaby zapewne wystarczająca, bez konieczności angażowania administratora.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Ogyb
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2013, 21:36:08
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: test.j.pl
Lokalizacja: Ustroń
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1440x900
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Ogyb » 25 sty 2014, 16:49:56

Tak, tylko to własnie dla nich jest wyłączone;) Bo oni sypali tymi błędami cały czas;) No i po 1 średnio to wygląda a po 2 cóż jest to poważny błąd bezpieczeństwa;)
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: DeaDriam » 25 sty 2014, 16:56:09

Ogyb WroteColonLink do regulaminu na stronie CBA.pl

co ty chlopie pleciesz ,podczas zakladania konta masz CZARNO NA BIALYM
Potwierdzenie wizualne i po nizej
Zakładanie konta - krok 2
*
Akceptuję Regulamin CBA.pl
Tak udajesz ,czy tak masz na zawsze pisanie 3 po 3 na forach...
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Piotr GRD » 26 sty 2014, 09:14:56

@ DeaDriam
Odnośnie linku do regulaminu, to Twój argument mnie nie przekonuje.

Już w co najmniej kilku różnych miejscach widziałem sytuację, że regulamin był niezwykle trudny do odnalezienia. Do czasu założenia konta. Dopiero właśnie podczas zakładania konta odnajdywałem link do regulaminu (i później w strefie dla już zarejestrowanych użytkowników, w strefie klienta). A wielokrotnie chciałem znaleźć i przeczytać regulamin odpowiednio wcześniej, na spokojnie, jeszcze przed podjęciem decyzji o założeniu konta. Kończyło się więc to na tym, że rozpoczynałem "udawany" proces zakładania konta tylko po to, by odnaleźć regulamin, przeczytać go, i dopiero później podjąć faktyczną decyzję, czy w ogóle chcę tam zakładać konto.

Jednak i Ogyb również tu trochę wyolbrzymia, bo akurat obecnie na stronie CBA regulamin jest dość łatwy do odnalezienia w miejscu, gdzie się takich rzeczy często szuka (po nie odnalezieniu w głównym menu czy w stopce) - w FAQ. Na CBA obecnie nie jest z tym źle.



@ Ogyb
Niby dla laików właśnie wyświetlanie błędów jest wyłączone? To błąd moim zdaniem. Jeśli jakiś skrypt generuje błędy (błędy, nie ostrzeżenia), to o nich trzeba wiedzieć i albo zdecydować się je naprawić (osobiście lub z czyjąś pomocą), albo świadomie zaakceptować ich istnienie i świadomie wyłączyć ich wyświetlanie.

Jeśli masz rację i to była kiedyś faktyczna przyczyna wyłączenia wyświetlania błędów - by "pomóc" początkującym - to moim zdaniem był to błąd decyzyjny podobny do tego z włączeniem poprawiania literówek w URLach (mod_spelling).
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: DeaDriam » 27 sty 2014, 09:45:28

wlaczyc wiecej znakow przy pisaniu posta itp
bo zaczynaja sie emotki :lol:
viewtopic.php?f=17&t=22489
_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
poziom156
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2013, 12:35:58
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: poziom156 » 06 sie 2014, 20:28:12

obsługa protokołu SSL tak aby aby logowanie do stron mogło odbywać się dzięki HTTPS zwiększyło by to bezpieczeństwo kont
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Piotr GRD » 25 paź 2014, 22:48:38

Sugestia: utworzenie przekierowania mysql.cba.pl => cba.pl/pma/
Kilkukrotnie już chyba się zdarzyło (szczególnie teraz, gdy link do phpMyAdmin jest tylko w FAQ i na forum, a nie ma go w panelu), że ludzie szukali dostępu do bazy danych pod adresem mysql.cba.pl właśnie.

PS. Przy okazji przywrócenie linku do phpMA w panelu też byłoby dobrym pomysłem. Niestety nie wszyscy zaglądają do FAQ.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Aezakmi
Posty: 4
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:21:20
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Aezakmi » 05 lis 2014, 16:19:32

Cloudflare.
Awatar użytkownika
jendrej
Posty: 10
Rejestracja: 20 lip 2015, 06:09:25
Reputacja: 0
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: jendrej » 31 sie 2015, 10:31:39

Po założeniu nowej strony ma ona przezroczystą faviconkę. Nie wiem, po co to jest, ja nie chcę mieć czegoś takiego.
Dzień 24.09.2015 już na zawsze pozostanie dla mnie Dniem, W Którym Facebook Się Popsuł.

Wróć do „Dyskusja na temat CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość