Co zmienić w hostingu cba.pl?

Pytania dotyczące hostingu w CBA.PL oraz inne sprawy doczyczące korzystania z niego.
Nie należy tutaj zgłaszać problemów!
LaY
Posty: 1120
Rejestracja: 28 sty 2009, 15:20:07
Reputacja: 33
Lokalizacja: Silesia
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Windows 1280x1024
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: LaY » 08 sty 2013, 15:20:22

Po prostu wyłączcie linki w podpisie i będzie spokój, ja bym się nie bawił w edytowanie postów. DAMN, przecież to bezsensowne.
Niě nerwuj hanysa
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Venite » 08 sty 2013, 16:07:57

Taka sugestia już się pojawila. Zobaczymy :)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Fineas_Nigellus » 08 sty 2013, 17:09:53

I co da wyłączenie linków?
Spamerzy, że tak powiem "typowi", będą wstawiać adres jako tekst i co to da?
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Venite » 08 sty 2013, 18:58:19

Nie linków, a sygnatur ;)
A za linki w postach będą leciały bany i przynajmniej będzie jasne co i jak.

Edt: póki co, URLe w sygnaturach zostały wyłączone. Jeśli będzie dalszy spam, trzeba będzie wyłączyć sygnatury całkowicie.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
Fineas_Nigellus
Posty: 582
Rejestracja: 08 lis 2012, 17:33:45
Reputacja: 14
Płeć: Niewybrana
User Agent: Opera Mobile Android 240x301
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Fineas_Nigellus » 08 sty 2013, 20:35:46

Szczerze to nie jestem za tym, żeby całkiem wyłączyć sygnatury ale to pewnie zależy od was ;)
Mówimy STOP Reklamie-Sygnaturce! ;)
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Venite » 08 sty 2013, 20:48:33

Zobaczymy jak będzie teraz. Na teksty będę czuwał i usuwał jak do tej pory ;)
Ale jeśli to zjawisko będzie dalej się nasilać tak, jak obecnie, to nie pozostanie nic innego.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
Piotr GRD
Posty: 1289
Rejestracja: 25 sty 2010, 11:17:07
Reputacja: 53
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Piotr GRD » 08 sty 2013, 22:10:50

Nie wylejcie dziecka z kąpielą.
Monitor serwera CBA.pl (zapisz lub dodaj do ulubionych, żeby nie zapomnieć)
------------
Kilka starych, aczkolwiek ciekawych, zdaniem niektórych, zdjęć: http://grd.art.pl/
Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie
Venite
Obsługa CBA
Posty: 3201
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mini 360x503

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Venite » 08 sty 2013, 22:13:58

Piotr GRD , spokojnie. Na razie tylko wyłączono urle w sygnaturach, nic więcej. Tekst i inne opcje dalej są. A post napisany w celu reklamy strony stosunkowo prosto odróżnić ;)

Usunięcie sygnatur to ostateczność i raczej nie w najbliższym czasie. Chyba, że będzie to istny wysyp spamu.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
Krzysiekn
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2013, 06:27:31
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: krzysiekn.y0.pl
Lokalizacja: Myślenice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Krzysiekn » 25 mar 2013, 15:57:01

Jest już zwiększenie pamięci po zdjęciu reklam od 49 zł.

---- EDIT ----

Ja bym prosił o zmiane jeszcze, że konta które sobie zakupiły zdjęcie reklam mają bazę MySQL dostępną zewnętrznie - wpisuje na innym serwerze(np: gry Minecraft) host: mysql.cba.pl itp. i wszystko działa :-)
--
Krzysztof Niepsuj
Awatar użytkownika
Krzysiekn
Posty: 39
Rejestracja: 22 lut 2013, 06:27:31
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: krzysiekn.y0.pl
Lokalizacja: Myślenice
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: Krzysiekn » 18 kwie 2013, 13:44:19

Dodajcie jeszcze szyfrowanie do email - będzie wtedy git.
--
Krzysztof Niepsuj
CPX
Posty: 12
Rejestracja: 06 paź 2012, 10:14:57
Reputacja: 0
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1280x1024

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: CPX » 28 kwie 2013, 15:06:49

Bardzo bym się ucieszył gdyby w panelu administracyjnym była opcja "Włącz komunikat o cookies" która powodowałaby automatyczne wyświetlenie na stronie informacji o cookiesach. Są osoby które korzystają z gotowych skryptów a ich wiedza nie pozwala na ingerencję w swoją witrynę inną niż przez panel administracyjny skryptu (przeważnie CMS, blogi, galeria czy forta).
Awatar użytkownika
DeaDriam
Posty: 4023
Rejestracja: 04 lip 2011, 14:00:40
Reputacja: 123
Lokalizacja: Möglingen
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768
Kontakt:

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: DeaDriam » 28 kwie 2013, 16:04:15

_____________________________________________________
Nie badz pijawka-znalazles rozwiazanie problemu..podziel sie na forum!
----------------------------------------------------------------------------
SmacznY WordpresS>> http://www.przepisyzgarnka.pl <<
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 675
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: piwo » 03 lis 2013, 05:28:43

Wiadomo że wszystko ma jakieś granice, ilość writów / selectów SQL, wysłanych maili itd itd.

Granice te są wyraźnie określone i monitorowane przez CBA a przekroczenie ich
automatycznie skutkuje przykrymi konsekwencjami jak blokada wysyłania maili,
blokada strony, niemożność połączenia z SQL itd. (co oczywiście jest zrozumiałe i jak najbardziej właściwe)

Nie mniej, w czasie kiedy na użytkownika nieuchronnie czekają pewne dość dotkliwe konsekwencje
w razie przekroczenia tych granic, ma on blade albo wprost żadne pojęcie gdzie są te granice
a przede wszystkim jak daleko się od nich aktualnie znajduje.

Dlatego często ma się wrażenie podobne do chodzenia po polu minowym z zawiązanymi oczami,
i zastanawiania się co się stanie kiedy na stronę wejdzie więcej użytkowników jednocześnie.

Wiedza na temat tych granic a przede wszystkim aktualnego stanu ich wykorzystania,
jest chyba jedyną rzeczą której osobiście mi zawsze brakuje na CBA

zwłaszcza że dużo grzebię w kodzie i możliwość wglądu w te dane byłoby bardzo przydatne.
Poczynając od optymalizacji kodu z myślą o jak najlepszej oszczędności zasobów
a kończąc na własnych zabezpieczeniach strony które w razie zbliżenia do którejś z granic
włączały by dodatkową optymalizację bądź dynamicznie blokowały pewne funkcje aby nie dopuścić
do zablokowania strony z automatu (czyli nieoczekiwanego padnięcia wszystkiego w najmniej odpowiednim momencie)

Idealnie gdyby była to np. jakaś funkcja PHP zwracająca array wypełniony aktualnymi danymi wykorzystania zasobów
przydzielonych stronie z której została wywołana, a które mają kluczowe znaczenie w działaniu strony gdzie
przekroczenie ich skutkuje jakimiś konsekwencjami


Dla przykładu, wywołanie przez daną stronę getAccountResourceUsage(); mogłoby zwracać coś w stylu

CodeColon Select All Code

array ("mailsSentPerHour_Max"             => 1000,
         "mailsSentPerHour_Current"                 => 5,
         "mailsSentPerHour_Comment"               => "Przekroczenie skutkuje blokada wysylania maili na 48h",
         "sqlUpdatesPerCostam_Max"                => 8000,
         "sqlUpdatesPerCostam_Current"            => 215,
         "sqlUpdatesPerCostam_Comment"         => "Przekroczenie skutkuje blokadą SQL na 1h",
         "sqlSelectPerCostam_Max"                   => 100000,
         "sqlSelectPerCostam_Current"              => 24000,
         "sqlSelectPerCostam_Comment"            => "Przekroczenie skutkuje czymś tam na 4h",
         "httpMaxRequestsPerCostam_Max"        => 100000,
         "httpMaxRequestsPerCostam_Current"   => 24000,
         "httpMaxRequestsPerCostam_Comment" => "Przekroczenie skutkuje czymś tam 1h",
         "itd, itd"
); 


Ogólnie w tabeli znajdowałyby się pewne wybrane, istotne dane o wykorzystaniu pewnych kluczowych zasobów strony
(ilość writów / selectów SQL, wysłanych maili itd.)

(czyli danych w których jesteście posiadaniu a które pomimo że są bardzo ważne dla użytkownika
są mu 'udostępniane' po fakcie w formie 'blokady strony z powodu przekroczenia jakiegoś bliżej nieokreślonego limitu').

Gdybyście coś takiego zaimplementowali to byłby naprawdę git i super użyteczna sprawa,
która wielu użytkownikom pozwoliła by na uniknięcie zaskoczenia
i optymalizację strony aby nie dochodziło do przekraczania żadnego z tych limitów.
{$signature}
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 16:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: rkd77 » 03 lis 2013, 11:14:36

Jeśli chodzi o aktualną liczbę zapytań sqlowych (selectów, update'ów), to o ile mi wiadomo nie można jej odczytać z mysqla. A mamy za małą wiedzę, żeby to zmienić.
Co do liczby wysłanych maili, to byłoby do zrobienia, ale wiąże się ze zwiększeniem uprawnień phpa, czego nie chcę robić. Tu musiałby juice zdecydować.
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Awatar użytkownika
piwo
Posty: 675
Rejestracja: 13 lip 2010, 16:13:44
Reputacja: 50
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows

Re: Co zmienić w hostingu cba.pl?

Postautor: piwo » 03 lis 2013, 11:44:37

Coś mi się wydaje że to by musiał być specjalnie na taką okazję zrobiony 'custom module'
który takie dane wyciąga i udostępnia np. w postaci dodatkowej funkcji PHP.
Kto wie, może ktoś gdzieś już coś takiego zrobił. Trzeba by się rozejrzeć po necie.
{$signature}

Wróć do „Dyskusja na temat CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości