Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Pytania dotyczące hostingu w CBA.PL oraz inne sprawy doczyczące korzystania z niego.
Nie należy tutaj zgłaszać problemów!
wera3009
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2011, 17:41:27
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: igrzyskasmierci.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: wera3009 » 10 maja 2011, 19:08:37

Ukończyłam moją stronę za pomocą kodów w notatniku (na lekcjach informatyki) :) I na 6 pani kazala wstawic tes trony na cb.pl. i ja nie wiem, jak to zrobic. Najchętniej chciałabym, aby osoba, która może mi pomóc napisała mi na meila wera3009@gmail.com. A jak nie tu tu, ale mowie: wole na meila :) Z góry dziekuje ;)

Nie złościć się, że o to pytam, ale nie niczego w FAQ (albo nie rozumiem tego, co jest napisane) ehh... Lecz baaardzo prosiłabym o pomoc! Jak ktoś mi pomoże, byłabym baaaardzo wdzięczna i dłużna :) Prosze, to dla mnie ważne :) Piszcie na e-mail wera3009@gmail.com lub gg 11841643 (w wiadomości wpiszcie to ja, z serweru cba czy coś takiego) Jak będę niedostepna to odpiszę niedługo ;)
BlackDante
Posty: 349
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: BlackDante » 10 maja 2011, 19:32:37

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein
wera3009
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2011, 17:41:27
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: igrzyskasmierci.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Windows 1152x864

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: wera3009 » 10 maja 2011, 19:44:44

no wlasnie teog nie rozumiem!! ;pp
rkd77
Admin CBA
Posty: 4172
Rejestracja: 24 maja 2009, 15:45:21
Reputacja: 115
Płeć: Niewybrana
User Agent: Chrome Linux 1024x768

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: rkd77 » 10 maja 2011, 19:53:06

wera3009, nie musisz wszystkiego rozumieć.
Zacznij od założenia konta na cba. http://cba.pl/panel/ -> kliknij w ZAŁÓŻ KONTO
Awatar użytkownika
Venite
Obsługa CBA
Posty: 2731
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mobile 240x320

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: Venite » 10 maja 2011, 20:32:00

Wera, napisze możliwie jak najprościej :
Na CBA.PL, jeśli nie masz, kliknij w "założ konto". Tam masz dwa pola, w jednym wpisujesz adres strony bez żadnej końcówki, przykładowo "mojastrona", w drugim polu masz do wyboru trzy końcówki:
- cba.pl - dla adresu mojastrona.cba.pl,
- c0.pl - analogicznie, dla mojastrona.c0.pl,
- y0.pl - również analogicznie do powyższych.
Czwartą opcją jest wpisanie własnej domeny, np mojastrona.pl, ale nie sądzę żebyś miała wykupioną, więc to zostaw. Po wybraniu końcówki i nazwy strony wypełniasz formularz i zakładasz konto.

Jeżeli masz stronę gotową, teoretycznie reszta to banał - wystarczy wrzucić stronę na serwer FTP. Jeżeli nie wiesz o co chodzi, pisze dalej - powinnaś zrozumieć, nie jest to trudne.

Jeżeli używasz programu typu TotalCommander, musisz podać odpowiednie dane. Oto one:
Wchodzisz w zakładkę "polecenia", potem "FTP łączenie". Tam podajesz nazwy:
Adres serwera: cba.pl,
Nazwa użytkownika: admin@mojastrona.cba.pl (oczywiście "mojastrona" zastąp nazwą swojej strony, a końcówkę cba.pl zostaw jeśli taką wybrałas a jeśli nie to zmien),
Hasło: takie jak przy logowaniu do konta.

Jeśli wszystko zrobiłaś ok, połączysz się z Twoim serwerem. Tam masz kilka plików, typu "errors", .ftpquota, itd. Ich nie ruszaj. W drugim oknie otwórz folder ze stroną na Twoim komputerze, zaznacz wszystkie pliki do wysłania i wciśnij klawisz F5. To spowoduje wysyłanie - poczekaj i tyle. Gotowe. Ewentualnie przy jakimś błędzie wysyłania, wyslij jeszcze raz pliki z opcja "pomin wszystkie", jeśli program zapyta.

Jeżeli nie masz programu typu TC, wejdz na http://cba.pl/panel/tools/filemanager . Tam podaj dane, które pokazałem wyżej i też zalogujesz się na FTP. Tak samo, wybierasz przycisk wyslij, wybierasz pliki i wysyłasz na serwer. To tyle z mojej strony. ;)

Jeśli dalej nie rozumiesz, za kilka dni, jeśli admini pozwolą, zrobię w Faq tutorial krok po kroku z obrazkami, dodam wtedy link.

Pzdr. :)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
wera3009
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2011, 17:41:27
Reputacja: 0
Strona na CBA.pl: igrzyskasmierci.pl
Płeć: Niewybrana
User Agent: Firefox Windows 1152x864

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: wera3009 » 11 maja 2011, 14:40:13

Dzięki, w miarę jasno napisałeś. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Bo nie mam wykupionej strony cośtamcoś.pl, a wpisałam tak w polu gdy się rejestrowałam (około 3 dni temu) :)) To co? Musze załozyc od nowa zeby mi poprawnie dzialalo? :))
BlackDante
Posty: 349
Rejestracja: 10 lut 2010, 19:33:06
Reputacja: 11
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1366x768

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: BlackDante » 11 maja 2011, 16:21:37

Najłatwiejszym wyjściem jest założenie konta od nowa, bo nie wiem czy komuś z administracji będzie się chciało zmieniać to wszystko w bazie danych. No i miło by było gdybyś zaznaczyła obecne konto do usunięcia, żeby nie stwarzać problemów kto chciałby wykupić tą domenę i postawić na serwerach cba.pl strone :)
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein
Urlich
Posty: 1625
Rejestracja: 05 sty 2011, 07:21:43
Reputacja: 37
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: Urlich » 11 maja 2011, 16:43:39

wera3009 pisze:Bo nie mam wykupionej strony cośtamcoś.pl,

Jeśli chcesz mieć Konto z własną domeną ( tak to rozumiem) to musisz:
Wykupić/Zamowić taką domeną u rejestratora domen np http://www.domeny.pl/
Opłacić ją/zostanie wtedy zarejestrowana
Założyć konto na cba.pl i wybrać opcję własna i wpisać właśnie tą domeną
Ustawić u rejestratora domen dns-y dla cba.pl
Wszelkie takie dane znajdziesz poniżej
http://cba.pl/faq/

---- EDIT ----

acha po opłaceniu i rejestracji domeny
załozeniu konta z nią na cba.pl i dodaniu dns cba.pl -musisz poczekać na propagację dns do około 48 godzin nim strona pojawi się w internecie(zazwyczaj trwa to krócej)
Nie potrafisz znieść krytyki?.. Prawdziwy zwycięzca nie boi się ani nagich faktów, ani krytyki.
Awatar użytkownika
Venite
Obsługa CBA
Posty: 2731
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mobile 240x320

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: Venite » 11 maja 2011, 20:52:43

dokładnie. Mówiłem przecież, wybierz jakąś domenę z listy, np .cba.pl i po problemie. A tamtą usun :)

Cieszę się że pomogłem ;)
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?
Urlich
Posty: 1625
Rejestracja: 05 sty 2011, 07:21:43
Reputacja: 37
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Firefox Windows 1024x768

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: Urlich » 12 maja 2011, 04:51:57

coopra
Czytaj uważnie o jakiej domenie Użytkowniczka pisze
o...."pl" bez cba.pl :)
Nie potrafisz znieść krytyki?.. Prawdziwy zwycięzca nie boi się ani nagich faktów, ani krytyki.
Awatar użytkownika
Venite
Obsługa CBA
Posty: 2731
Rejestracja: 18 lut 2011, 08:01:57
Reputacja: 43
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Płeć: Mężczyzna
User Agent: Opera Mobile 240x320

Re: Jak wstawić stronę na serwer cba.pl? Ponownie, bo nierozumie

Postautor: Venite » 12 maja 2011, 05:43:57

Wiem że o .pl, chodziło mi o to, że jak jej nie chce wykupić, to żeby usunęła konto i założyła na nowo z istniejącą (jeśli ma swoją), lub którąś z darmowych subdomen :P
Czy wiesz, że:
  • W Panelu CBA w sekcji "wsparcie" jest dedykowany system ticketów (obsługi technicznej)
  • Odpowiadamy na Forum oraz na adres mailowy obsluga(malpa)cba.pl
  • Jesteśmy również na Facebooku! Znajdź nas na facebook.com/hostingcba | cba.pl
W czym jeszcze możemy pomóc?

Wróć do „Dyskusja na temat CBA.PL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości